Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeeland CO2-vrij in 2050

  •  
02-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De provincie Zeeland is met grote voorsprong de grootste stijger in de uitstoot van het broeikasgas CO2. De uitstoot is sinds 1990 met 43 procent toegenomen en ligt nu op bijna veertig ton per inwoner per jaar. Ter vergelijking, landelijk steegt de uitstoot met dertien procent.
De Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) presenteerde deze week een plan van aanpak, dat ertoe moet leiden dat Zeeland omstreeks 2050 een provincie is waarin vrijwel geen kooldioxide meer de lucht ingaat. Daarvoor zou een deel van de resterende CO2 (vijftien tot dertig procent) ondergronds wordt opgeslagen.
Zeeland heeft de hoge CO2-uitstoot per inwoner te wijten aan de hoeveelheid industrie in combinatie met het lage inwonersaantal van de provincie. Boosdoeners zijn met name acht grote bedrijven: Dow (24%), EPZ (19%), Yara (18%), Elsta (13%), Total (12%), Thermphos (8%), Pechiney (8%) en Cerestar (2%).
Ook in de sectoren verkeer en vervoer en gebouwde omgeving scoort Zeeland het hoogst per inwoner. Dat komt door veel energievretende industrie, het dunbevolkte karakter, de uitstoot van de scheepvaart, de beperkte rol van het openbaar vervoer (veel autokilometers), het lage nieuwbouwtempo van de afgelopen tien jaar, waardoor er naar verhouding veel oudere woningen staan.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.