‘Zeehondenopvang niet nodig’_23_09_2014
• 23-09-2014
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: AngelaLouwe
Het gaat goed met de zeehond in de Nederlandse kustwateren. Er leven er nu zo’n 14 duizend. Wetenschappelijk gezien is er geen noodzaak meer om zeehonden nog langer op te vangen. Dat zegt directeur Niek Kuizenga van zeehondencrèche Pieterburen dinsdag in Vroege Vogels TV (NPO2, 19.25uur) Volgens hem hoort de opvang bij onze cultuur.
Op dit moment zijn er plannen bij de directie van zeehondenopvang Pieterburen om nog twee crèches te realiseren; in het Zuid-Hollandse Westvoorne en op Terschelling. Kuizenga denkt dat de meeste Nederlanders dat graag willen. ‘Er zijn twee dieren in het dierenrijk waar mensen helemaal plat voor gaan en dat zijn de zeehond en de pandabeer.’
Omdat de zeehondenpopulatie sterk genoeg is, heeft Denemarken al jaren geleden besloten om te stoppen met de opvang. In het wetenschappelijk overleg tussen Nederland, Duitsland en Denemarken wordt gepleit om de opvang tot een minimum te beperken.
Het aantal grijze zeehonden in Nederland groeit sneller dan verwacht. Uit onderzoek van Sophie Brasseur van onderzoeksinstituut IMARES blijkt dat dit vooral toe te schrijven is aan zeehonden die vanuit Engeland komen overzwemmen.
Na eeuwen van afwezigheid wordt in 1985 in Nederland pas weer de eerste grijze zeehond geboren. In de late Middeleeuwen waren ze hier verdwenen door de jacht. Alleen in Groot-Brittannië bleven kleine populaties bestaan. Als daar de jacht op zeehonden in 1914 wordt verboden herstelt de soort zich langzaam en verspreidt zich over het Noordzeegebied, onder andere naar de Waddenzee en Zeeland.