Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeehonden steeds eerder geboren in Waddenzee

  •  
01-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeehond_24.jpg
Zeehondjes worden in de Nederlandse en Duitse Waddenzee tegenwoordig bijna een maand vroeger geboren dan 30 jaar geleden. Dat komt voornamelijk door overbevissing van de Waddenzee, stellen wetenschappers van marien onderzoeksinstituut Imares, dat sinds 1974 bijhoudt hoe het met de zeehonden in de Waddenzee gaat.
Grote vissen worden in enorme aantallen uit de Waddenzee gevist. Daar profiteren kleinere vissen van en die vormen nu juist het lievelingsmaal van zeehonden, die dus meer dan voldoende voedsel kunnen vinden. Vrouwtjes kunnen volop eten, zijn daardoor sneller klaar voor een volgende zwangerschap en werpen eerder, denken de wetenschappers.
Visecologen houden de Noordzeekust vanaf de Wadden tot aan Denemarken in de gaten. Zij constateren dat het zo goed gaat met de zeehond, dat de populatie binnenkort te weinig ruimte heeft in het leefgebied in de Waddenzee. Imares gaat mede daarom door met metingen, want het zou kunnen zijn dat de vrouwtjes weer langer zwanger zullen zijn als er te veel zeehonden komen. Dat er variatie is opgetreden in het geboortetijdstip is volgens de wetenschappers zeer bijzonder.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.