Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeehonden groeien als kool in Waddenzee

  •  
29-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeehond_24.jpg
Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Volgende maand starten de najaarstellingen, maar het lijkt er nu al naar uit te zien dat er behoorlijk wat jonge zeehonden zijn bijgekomen.
Zeehondenprofessor Peter Reijnders van marien onderzoeksinstituut Imares op Texel verwacht dat de zeehondenbevolking uiteindelijk zal stabiliseren op zo'n tienduizend stuks.
In de Waddenzee bivakkeren grijze zeehonden en 'gewone' zeehonden. De grijze zeehonden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Engelse wateren en foerageren het verst. Ze zwemmen tot Schotland en Noorwegen aan toe. De gewone zeehond is meer gericht op de Waddenzee als rustplaats en foerageert tot zo'n 50 mijl uit de kust. Vorig jaar bleef de teller wat grijze zeehonden betreft, steken op 2108. De gewone zeehond komt veel meer voor. Vorig jaar waren in de Waddenzee bij Nederland, Denemarken en Duitsland 21.571 gewone zeehonden. Een kwart leeft in Nederland.
Vissers, schippers van andere vaartuigen en vliegers melden nu al veel jonge zeehonden in de Waddenzee. ,,Zo op het oog zijn het er al behoorlijk veel. Er is weinig sprake van sterfte, dus het gaat prima'', zegt Reijnders.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.