Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeehond uit het Veluwemeer gehaald

  •  
03-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
zeehond_80.jpg
Een jonge zeehond heeft dinsdag de weg gevonden naar het Veluwemeer. Medewerkers van een bungalowpark in Nijkerk zagen het beest op het strand liggen toen ze een aanlegsteiger repareerden. Volgens conservator Arthur Oosterbaan van natuurcentrum Ecomare op Texel gaat het om een gewone en goed gezonde zeehond, dit blijkt nu onjuist. De zeehond die al een aantal dagen rond zwom in het Veluwemeer is daarom toch uit het water gehaald. Een medewerker van het Zeehondencentrum Pieterburen heeft het jonge vrouwtje kunnen vangen.

Longworminfectie

De zeehond liet zich dinsdag voor het eerst zien bij een bungalowpark in Nijkerk. In eerste instantie leek het beestje in een redelijke conditie, maar na observatie bleek ze volgens Pieterburen last te hebben van een longworminfectie. Omdat ze ook rondzwom in druk gebied werd besloten om het dier te vangen.
Medewerkers van de Dierenambulance en een expert van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) probeerden het woensdag al. Een medewerker van het Zeehondencentrum Pieterburen slaagde er donderdagochtend in het dier uit het water te halen. Ze wordt nu verder onderzocht.

Veel obstakels

Volgens Oosterbaan is het bijzonder dat een zeehond het strand van het Veluwemeer heeft opgezocht. “In het IJsselmeer komen ze wel een enkele keer vaker. Ze zwemmen via de sluis bij het Kornwerderzand in de Afsluitdijk van de Waddenzee naar het meer. Sommigen komen ook vanaf de Noordzee via het Noordzeekanaal en het IJ. Maar om in het Veluwemeer te komen moest het dier nog meer obstakels passeren. Ik heb nog niet eerder gehoord dat daar een zeehond is gezien.”
Bron: ANP

Meer over:

zeehond, veluwemeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.