Vroege Vogels

Zeeforel krijgt zender

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Beekforel_zeeforel_pixabay

Twee zeeforellen hebben deze week bij een stuw in de Overijsselse Vecht een zender gekregen. Via die zender willen Sportvisserij Nederland en Nederlandse en Duitse waterbeheerders te weten komen of de zeeforel zijn paaigronden in Duitsland kan bereiken. De zeeforel is een kwetsbare soort die in Nederlandse rivieren weinig voorkomt.

Zeeforellen zwemmen voor de Noordzeekust en in de Waddenzee. Volwassen vissen trekken tussen juli en november via de Afsluitdijk het IJsselmeer op en zwemmen dan naar de Vecht. Via die rivier komen ze in Duitsland terecht, waar ze zich voortplanten. Maar onderweg komt de vis veel stuwen en waterkrachtcentrales tegen.

Onderzoek

Bakens langs de 160 kilometer lange Vecht pikken signalen van de met zenders uitgeruste forellen op. Zo ontdekken waterbeheerders waar de vis moeilijkheden heeft. Het is de bedoeling dat daar vispassages komen en dat het leefgebied wordt verbeterd, zodat de zeeforellenstand in Nederland toeneemt.

Een vergelijkbaar project heeft in Denemarken gezorgd voor een grote toestroom aan sportvissers, die dol zijn op de sterke vis.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

risseeuw
risseeuw8 nov. 2019 - 23:16

Dank u voor het plaatsen van de juiste vis bij het artikel. Graag gedaan. 

risseeuw
risseeuw8 nov. 2019 - 0:08

Wel een totaal verkeerde foto bij dit artikel. De zeeforel in dit artikel is de salmo trutta trutta, een naar zee migrerende vorm van de beekforel. te vergelijken met de levensloop van de zalm. jonge zeeforel of schotzalm trekt naar zee en verblijft een aantal jaren in de kustwateren om als volwassen dier terug te keren naar zoet water om zich voort te planten. afgebeelde soort is de "speckled seatrout,cynoscion nebulosus die leeft in de kustwateren van florida en golf van Mexico. totaal niets met forel te maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.