Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duivelse voortplanting in de diepzee

  •  
11-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
655 keer bekeken
  •  
hengelvis

© De reuzenhengelvis is een soort uit de familie zeeduivels. Bron: Wikicommons

Diep onder het zeeoppervlak leeft een groep van uiterst zeldzame vissen: de zeeduivels. Het leefgebied van deze vissen, de diepzee, is niet alleen gigantisch groot, het is er ook pikkedonker. De meest vanzelfsprekende dingen zijn daarom een uitdaging, zoals het vinden van een partner. De zeeduivels hebben hier gelukkig een zeer opmerkelijke oplossing voor gevonden. De mannen moet alleen wel een groot offer brengen. 

Met de neus op zoek naar een vrouwtje

De zeeduivels zijn een familie uit de orde van de vinarmigen. Bij deze vissenfamilie zien beide seksen er heel verschillend uit. Zo is het mannetje tien keer kleiner dan het vrouwtje. Ook heeft hij een onvolledig spijsverteringsstelsel, waarmee hij zichzelf niet volledig kan voeden. Wel heeft hij een ontzettend goed reukvermogen dat zeer gevoelig is voor de feromonen van het vrouwtje. Ongeveer twee weken nadat de man uit het ei kruipt, gaat hij meteen al ruikend op zoek naar vrouwtjes.

Samen één

Eindelijk een vrouwtje gevonden zet het mannetje letterlijk en figuurlijk zijn tanden in de dame. Hierbij scheidt de dappere vent een enzym uit waardoor de huid van haar lichaam en van zijn bek oplost. Zijn ogen gaan verloren en ook zijn organen vergaan, behalve zijn testikels (ook wel gonaden genoemd). De bloedvaten van het vrouwtje en mannetje fuseren en worden één en gaan werkelijk nooit meer uit elkaar ( Klik hier voor een foto van een mannetje gefuseerd met een vrouwtje ). Het mannetje ontvangt na het 'versmelten' nutriënten en zuurstof via het bloed van het vrouwtje.

Niets meer dan een zaadbal

Vastgeklonken aan het vrouwtje reageert het 'mannenlichaam' op hormonen in het bloed van het vrouwtje die aangeven wanneer een ei vrijkomt. Op dat moment scheidt het sperma uit en kan de bevruchting plaatsvinden. Doordat het mannetje voor altijd vergroeid is met het vrouwtje, kan zij eitjes leggen wanneer ze maar wil en is het mannetje eigenlijk verworden tot niets meer dan een aanhangende zaadbal. Het vrouwtje heeft op deze manier een constante beschikbaarheid over sperma en de man heeft zijn natje en zijn droogje. Je zal denken dat de vrouwtjes genoeg hebben aan één spermadonor maar er zijn diepzeehengelvissen gevonden met wel 8 mannetjes aangehecht.
Zeeduivel

© De zeeduivel. Bron: Saxifraga foundation, Eric Gibcus

Een bekend lid van de vinarmigen is de zeeduivel. Alhoewel de naam van deze soort hetzelfde is als de familie (zeeduivels) besproken in dit weetje valt deze soort niet onder deze familie. Wel is het een verre verwant van de familie.

Meer over:

zeeduivel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

janjoost
janjoost11 jan. 2017 - 13:25

lekker

1 Reactie
maleisje
maleisje31 jan. 2017 - 13:45

betrek het niet op je zelf...(haha)

wilpier
wilpier11 jan. 2017 - 12:52

Volgens mij horen het plaatje en de tekst niet bij elkaar. Op de foto een zeeduivel en de tekst gaat over Diepzeehengelvissen, wel dezelfde orde maar toch een totaal andere vis.