Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeearenden bouwen nest | Zelf Geschoten

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
646 keer bekeken
  •  

In december was dit paar zeearenden alweer druk in de weer om het nest geschikt te maken voor het volgende broedseizoen. “Ik hoorde ze zelfs alweer paren nabij het nest op een van de kale takken waar ze vaak vertoeven,” schrijft filmer Albert Draaijer.

zeearend

Zeearend

© BertusvG

Enorm nest

Het nest van een zeearend kan zo’n twee bij twee meter groot worden en maar liefst 600 kilo zwaar worden. Door takken van bomen af te trekken bouwen ze een compacte kom met hoge randen, zodat de eieren en niet uit kunnen vallen. Ook gebruiken ze kleine takjes, riet en graspollen. Ook kan een nest jarenlang gebruikt worden.

Omdat het nest zo zwaar is, moet de zeearend een sterke boom uitzoeken dat het nest kan dragen. In sommige gevallen bouwt de vogel een nest op de grond, als er geen geschikte bomen voorhanden zijn.

Zeearenden geven elkaar cadeaus 

In april 2022 gingen we in een TV-uitzending een kijkje nemen bij het paartje zeearenden met vogelaar Albert Draaijer. 

Meer over:

zeearend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.