Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeearend steeds algemener

18 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeearend_44.jpg
De zeearend is met een spectaculaire comeback bezig. Hij broedt nu ook in Biddinghuizen.

Vliegende deur

Het gaat goed met de grootste roofvogel van ons land. De ‘vliegende deur’, ofwel de zeearend, wordt op steeds meer plekken broedend gezien. Na de Oostvaardersplassen, het Lauwersmeer, Roggebotzand en de Biesbosch is er dit jaar een nieuwe broedplek bijgekomen, in boswachterij Spijk-Bremerberg bij het Flevolandse Biddinghuizen.

Broedende paartjes

Sinds 2006 broedt de zeearend ( Haliaeetus albicilla ) weer in ons land. De roofvogel was halverwege de 20 e eeuw in Europa bijna uitgestorven, met name door de grote hoeveelheid gifstoffen in het milieu, als PCB’s, DDT’s en zware metalen. Daarvoor werd decennialang flink op roofvogels gejaagd. Sinds de jaren 80 gaat het weer beter met de zeearend. De majeure vogel is bezig met een spectaculaire comeback met broedplekken verspreid over verschillende natuurgebieden in het land.

Visarend

Sinds vorig jaar is ons land een nieuwe roofvogel rijker: de visarend. Deze broedt in de Biesbosch. Volgens boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer  kan de visarend zich de komende jaren, net als de zeearend, gaan verspreiden over heel Nederland.
Marco Valk  heeft mooie beelden van zeearenden gemaakt, waarvan korte stukjes in de uitzending te zien zijn. Meer beelden van deze vogels zijn te zien op zijn Youtube-kanaal . Hier alvast een voorproefje:

Meer over:

zeearend

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar