Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeearend steeds algemener

  •  
18-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
zeearend_44.jpg
De zeearend is met een spectaculaire comeback bezig. Hij broedt nu ook in Biddinghuizen.

Vliegende deur

Het gaat goed met de grootste roofvogel van ons land. De ‘vliegende deur’, ofwel de zeearend, wordt op steeds meer plekken broedend gezien. Na de Oostvaardersplassen, het Lauwersmeer, Roggebotzand en de Biesbosch is er dit jaar een nieuwe broedplek bijgekomen, in boswachterij Spijk-Bremerberg bij het Flevolandse Biddinghuizen.

Broedende paartjes

Sinds 2006 broedt de zeearend ( Haliaeetus albicilla ) weer in ons land. De roofvogel was halverwege de 20 e eeuw in Europa bijna uitgestorven, met name door de grote hoeveelheid gifstoffen in het milieu, als PCB’s, DDT’s en zware metalen. Daarvoor werd decennialang flink op roofvogels gejaagd. Sinds de jaren 80 gaat het weer beter met de zeearend. De majeure vogel is bezig met een spectaculaire comeback met broedplekken verspreid over verschillende natuurgebieden in het land.

Visarend

Sinds vorig jaar is ons land een nieuwe roofvogel rijker: de visarend. Deze broedt in de Biesbosch. Volgens boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer  kan de visarend zich de komende jaren, net als de zeearend, gaan verspreiden over heel Nederland.
Marco Valk  heeft mooie beelden van zeearenden gemaakt, waarvan korte stukjes in de uitzending te zien zijn. Meer beelden van deze vogels zijn te zien op zijn Youtube-kanaal . Hier alvast een voorproefje:

Meer over:

zeearend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.