Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeearend krijgt voor het eerst een jong in Drenthe

  •  
23-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
zeearendjongen

Zeearendjongen. Dit zijn niet de jongen waarover dit artikel gaat.

© Vogelbescherming Nederland

Voor het eerst heeft een zeearend een jong uitgebroed in de provincie Drenthe. Dat gebeurde in een voor publiek afgesloten bosgebied bij Veenhuizen. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincie Drenthe zijn opgetogen over het succesvolle broedgeval: "Een compliment voor dit natuurgebied", laten zij woensdag weten.

De jonge zeearend is al rond 10 mei geboren, maar dat is stilgehouden omdat zeearenden bijzonder gevoelig zijn voor verstoring. Om die reden onthullen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet waar het nest precies zit. Ze houden ook voortdurend toezicht in de buurt van het nest. Wie toch in het gebied wordt betrapt krijgt meteen een bekeuring. Liefhebbers kunnen de zeearenden mogelijk wel zien vliegen in de buurt van het nest, aldus de natuurbeheerders.

Steeds meer 'vliegende deuren'

Zeearenden horen thuis in zoetwatergebieden in Nederland. Ze waren lange tijd helemaal verdwenen, maar er zijn nu naar schatting twintig broedparen. Vooral de Oostvaardersplassen en de Biesbosch zijn populair. Zeearenden worden wel 'vliegende deuren' genoemd, omdat volwassen vogels een spanwijdte van 2,10 tot 2,30 meter hebben. Zittend zijn de dieren een kleine meter hoog.

Met de jonge vogel in Drenthe gaat het goed, zeggen de natuurbeheerders. Het dier groeit goed en krijgt voldoende voedsel. Jongen van zeearenden zitten tachtig tot negentig dagen op het nest. De Drentse jong vliegt naar verwachting eind juli uit.

Bron: ANP 

Meer over:

drenthe, zeearend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.