Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeearend: het is een jongetje!

  •  
07-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Na de Oostvaardersplassen heeft Nederland sinds dit voorjaar nóg een vruchtbaar natuurgebied voor zeearenden. In het Lauwersmeer werd deze week een donsjong van 3,6 kilo (!) geringd.
Het gaat de zeearenden de laatste jaren met name in Duitsland en Polen voor de wind. De twee ongeringde, dus onbekende vogels die dit jaar in het Lauwersmeer broeden komen waarschijnlijk ook bij onze oosterburen vandaan. In het gebied hangt nog een tweede wijfje rond, een dier dat eerder in de Oostvaardersplassen werd geringd.
Rust en ruimte zijn voor de zeearenden het belangrijkste recept voor succes, zegt boswachter Jan Willems in de reportage. Uit de analyse van de prooien die de verschillende zeearenden in Nederland slaan blijkt dat watervogels - tot ganzen aan toe! - en grote vissen de belangrijkste bron van voedsel zijn.
Een fotoreportage van het ringen in het Lauwersmeer is hier te vinden.
Foto boven (c) Peter de Boer, SOVON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.