Vroege Vogels

Zeearend en spreeuw nieuw voor de camera

  •  
25-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
spreew.jpg
Het belooft weer een spannend seizoen te worden van Beleef de Lente , het webcamproject van Vogelbescherming Nederland. Zaterdag 1 maart gaan de camera’s aan en dan kan iedereen vier maanden lang 24 uur per dag meekijken in de nesten van maar liefst negen vogelsoorten, waaronder zeearend, slechtvalk, steenuil en oehoe. In samenwerking met diverse organisaties en een groot team aan vrijwilligers zorgt Vogelbescherming ervoor dat heel Nederland het wel en wee van de vogels kan meebeleven via www.beleefdelente.nl.
Eén van de nieuwkomers is de spreeuw. 2014 is door Sovon en Vogelbescherming uitgeroepen tot Jaar van de Spreeuw . Met deze soort gaat het niet goed. De laatste decennia zijn de aantallen spreeuwen achteruit gegaan. Alleen daarom is het al interessant om de spreeuw van nabij te bekijken. De camera hangt midden in Amsterdam, en is in samenwerking met de Bomenstichting gerealiseerd.
De andere nieuwe soort prijkt steevast bovenaan de lijst van “meest gewilde soorten”: de zeearend! Na zeer gedegen voorbereiding heeft Staatsbosbeheer een camera ter hoogte van een zeearendnest kunnen installeren. Het broedseizoen van zeearenden begint vroeg en op dit moment zijn soms twee of drie vogels op het nest aanwezig. Dat belooft spektakel.
Ook de torenvalk en de steenuil zijn dit jaar weer van de partij. Beide paartjes kijken terug op een mislukt broedseizoen vorig jaar, de vraag is hoe het nu gaat verlopen. De voortekens zijn in ieder geval gunstig. Het paartje steenuilen is al veel in de kast gezien en bij de torenvalken heeft het vrouwtje al een nestkommetje gemaakt.
Op www.beleefdelente.nl zijn dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien en per vogel wordt een weblog bijgehouden door een deskundige. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en vragen kunnen stellen aan de deskundigen. De camera’s blijven tot 1 juli aan.
Beleef de Lente van Vogelbescherming is al jaren een groot succes. Vorig jaar volgden ruim 1,1 miljoen mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan deed dat zelfs dagelijks. De site werd in totaal zo’n 49 miljoen keer bezocht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.