Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeearend dood gevonden bij het Zwarte Meer

12 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
zeearend_ReneAkkies.jpg

© Fotograaf: ReneAkkies

Op 11 maart is een zeearend dood gevonden aan de oever van het Zwarte Meer. De vogel gaat voor onderzoek naar de Wageningen Universiteit om de oorzaak van de dood vast te stellen. 

Vertrouwde bewoner

De vrouwelijke zeearend dook in 2010 op in het Zwarte meer en is inmiddels een vertrouwde bewoner van het gebied. De vogel broedde hier vanaf 2015 en bracht verschillende jongen groot. De overleden zeerarend is als jong in Duitsland geringd en was al zeker 10 jaar oud. Boswachter Tim Kreetz: “Heel verdrietig om deze vogel zo te vinden, zeker nu het broedseizoen bijna begint. Het is een raadsel wat er is gebeurd. Zeearenden kunnen heel oud worden, zeker 20 jaar. Er is geen schade aan het dier te zien”. 

Grootste roofvogel

De zeearend is een imposante en ook de grootste roofvogel van Nederland. Mensen noemen hem niet voor niets de ‘vliegende deur’. Hij leeft in waterrijke gebieden. “Als een zeldzame vogel als de zeearend in jouw natuurgebied komt leven is dat geweldig. Het zegt namelijk veel over de kwaliteit van de natuur. Des te treuriger is de dood van deze vogel” aldus Tim Kreetz. De uitslag van het onderzoek wordt over enkele weken verwacht.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.