Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeeappels gevangen en naar Ecomare gebracht

18 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
zeeappel.jpg

© Foto: Sytske Dijksen

Visserschip TX19 van de Texelse vissersvloot heeft onlangs achttien eetbare zeeappels gevangen toen zij aan het vissen waren bij de Klaverbank in de Noordzee. Zij hebben ze meegenomen en naar Ecomare gebracht. Inmiddels zijn deze kleurrijke dieren daar te zien in het Zeeaquarium. Aaibaar zijn ze door hun stekels niet, maar evengoed zijn ze fascinerend om naar te kijken.
Eetbaar
De zeeappels die de TX19 heeft gevangen heten officieel de eetbare zeeappel. Ze worden in verschillende landen, zoals Portugal en Spanje, dan ook gegeten. Gemiddeld zijn eetbare zeeappels 10 cm in diameter maar exemplaren van 16 cm worden ook wel eens gevonden. Hun stekels zijn maar 1,5 centimeter lang en kunnen bewegen. De mond met tandjes bevindt zich aan de onderkant. De dieren leven op harde bodems, waarvan ze de algen afschrapen. Behalve algen eten ze ook wormen, zeepokken, mosdiertjes en zelfs modder en afgestorven planten en diertjes.
Bron: Ecomare
Lees hier het hele verhaal.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.