Zeealant voor het eerst in Noord-Nederland
• 04-09-2007
• leestijd 2 minuten
Een medewerker van Rijkswaterstaat, Bas Kers, heeft op vogeleiland
Griend
(Frl) de zeealant ontdekt. Deze plant is niet eerder gezien in Noord-Nederland. Eerder dit jaar ontdekten de vogelwachters op het eiland Date Lutterop en Gini Kasemir de schorzijdebij en de vlinder de stippelrietboorder.
De zeealant is in augustus 2006 voor het eerst in Nederland aangetroffen in de Kwade Hoek in Zuid-Holland, net als Griend in beheer bij Natuurmonumenten. De dichtstbijzijnde, oorspronkelijke groeiplaatsen zijn te vinden in Zuidoost-Engeland in de omgeving van Harwich. Verder komt de plant voor in het Franse Bretagne en verder zuidwaarts tot in het Middelandse zeegebied. Dit betekent dat een plantenzaadje of wortelstok helemaal over de Noordzee is getransporteerd en vervolgens de weg naar Griend heeft gevonden. Een afstand van meer dan 300 kilometer! Waarschijnlijk heeft het plantendeel aan de oostzijde via de grote slenk de kwelder bereikt om uiteindelijk daar op een duinvoet zijn standplaats te vinden waar het kon ontkiemen.
De zeealant is een gele composiet die 30 tot 40 centimeter hoog wordt. Van afstand lijkt de plant op heelblaadjes. Dichterbij blijkt echter dat de plant vlezige blaadjes heeft die doen denken aan een vetplant. De plant groeit op hoge kwelders of duinvoeten op de overgang van zout naar zoet. De vrij forse plant staat op Griend temidden van zandhaver, strandkweek, zeealsem en schorrekruid. Natuurmonumenten hoopt dat deze mooie aanwinst voor de Nederlandse flora zich in de toekomst verder uitbreidt. Het warmer wordende klimaat zal voor de zeealant waarschijnlijk alleen maar positief uitwerken.