Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zebravink houdt van de woestijn

  •  
21-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1268 keer bekeken
  •  
zebravink

Zebravink

© Fotograaf OpaJan

Veel mensen kennen ze als huisdier. En het is ook een van de meest bestudeerde vogels in wetenschappelijke laboratoria. Maar over de ecologie en het gedrag in het wild is weinig bekend. Terwijl de zebravink hier alleen in kooitjes te vinden is, kan de vogel in het wild in Australië overleven in heel extreme omstandigheden. Bioloog Hugo Loning van de Universiteit Wageningen is al jaren gefascineerd door de zebravink. Voor zijn promotieonderzoek heeft hij ontdekt dat de vogel in het wild anders zingt dan wat tot nu toe bekend was.

Zachtjes

Waarom zebravinken zingen in het wild was tot nu toe niet duidelijk. Loning heeft ontdekt dat de vogels extreem zacht zingen. Veel zachter dan wat bekend is van zingende zebravinken in de kooitjes in laboratoria. De grote vraag is wat de reden is voor dit verschil. Verder is het opvallend dat de mannetjes in Australië doorzingen, ook nadat de vrouwtjes een partnerkeuze hebben gemaakt. Loning denkt dat het zingen een rol speelt bij het communiceren over onder andere het broeden, maar ook sociale functies heeft daarbuiten. Hij ontdekte ook dat zebravinken veel zingen op de plekken waar ze bij elkaar komen. Verder blijkt uit experimenten in het wild dat zebravinken elkaar gemiddeld pas op negen meter afstand kunnen horen.

Hitte

Volgens Loning is de zebravink een nomadische vogel, die in groepen door Australië trekt. De vogel kan in extreme omstandigheden overleven. Soms is het maanden of zelfs jaren ontzettend droog en heet in de Australische woestijn. Terwijl andere dieren hierdoor het loodje leggen komen de zebravinken deze periode goed door. Ze hijgen om zichzelf af te koelen en vinden graszaden verstopt in de grond uit eerdere goede tijden.

Woestijn Australie

© bron: pixabay

Uiterlijk

De zebravink is ooit vanuit Australië in Nederland terechtgekomen als siervogel. Het is familie van de prachtvinken, net als het Japanse meeuwtje en de rijstvogel. Het mannetje is te herkennen aan de oranje wangen. In de wetenschap is de zebravink een zogenaamde ‘modelsoort’ voor onderzoek naar vogelzang. Vogelzang lijkt in essentie op de menselijke spraak: het is beide complex én aangeleerd. Het onderzoek naar de zang van zebravinken leert ons dus ook iets over de mens.

Meer over:

zebravink, australie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor