Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ze slurpen brandstof

31 jul 2012
  •  
leestijd 1 minuten
kolibri_02.jpg
Kolibri's zijn enorme vliegers: razendsnel en uiterst wendbaar. Daarnaast zijn ze heel klein en warmbloedig, hun lichaamstemperatuur bedraagt meer dan 40 graden. Dat houdt in dat ze snel afkoelen en enorm veel energie nodig hebben. Die energie halen ze uit nectar.
Het is zelfs zo dat de kolibri, ongeacht of de maag vol zit, nectar kan blijven verzamelen. De maag van de kolibri bestaat uit twee compartimenten die van elkaar worden gescheiden door een plooitje. Hierdoor kunnen ze met een maag vol insecten toch nog nectar bijtanken. De nectar loopt gelijk door naar de darmen van het vogeltje omdat het niet hoeft te worden voorverteerd in de maag. Zo neemt de kolibri de suikers die in de nectar zitten extra snel op. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.