Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zandwinning groeiend milieuprobleem

23 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Zandmotor.jpg

© Maurits Burgers (Creative Commons)

De wereldwijde vraag naar zand is de afgelopen jaren flink gestegen. Met de groei van de wereldbevolking lijkt het erop dat deze vraag alleen nog maar zal toenemen de komende tijd.
De mondiale ‘run op zand’ heeft allerlei gevolgen voor de natuur. Van afgegraven stranden waar zeeschildpadden geen eieren meer kunnen leggen tot totaal verdwenen rivierbeddingen. De winning heeft op veel plekken ook enorme gevolgen voor het bodemleven. Veel van de zandafgravingen wereldwijd gebeuren illegaal en ongecontroleerd. In sommige landen bestaat zelfs een soort ‘zandmaffia’.

Zand uit Noordzee

Dichtbij huis, in onze eigen Noordzee worden ook jaarlijks flinke hoeveelheden zand gewonnen. Ongeveer een hoeveelheid zand ter grootte van Schiermonnikoog. Volgens marien ecoloog Martin Baptist van Wageningen Marine Research gaat de vraag naar zand de komende jaren ook hier flink stijgen. Tenminste als de zeespiegelstijging, ten gevolge van klimaatverandering, doorzet en we onze kust extra moeten beschermen. De gevolgen voor de Noordzeebodem kunnen dan ook behoorlijk zijn. Volgens Baptist moeten we de komende jaren goed gaan nadenken hoe we dit gaan oplossen zonder dat het ten koste gaat van het bodemleven.
Zand wordt onder meer gewonnen om er beton van te maken. En met beton maken we bijvoorbeeld gebouwen, wegen en bruggen. Zand wordt ook gebruikt voor de productie van glas en zelfs computerchips.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.