Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Zand in voer legkippen werkt positief'

  •  
03-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kippen.JPG
Zand en vezels in het voer voorkomen dat legkippen elkaar doodpikken. Dat concludeert onderzoeker Marinus van Krimpen van Wageningen Universiteit. Door het zand en de vezels zijn de kippen langer aan het eten en pikken ze minder naar elkaar.
Wilde kippen besteden zestig procent van hun tijd aan zoeken naar voedsel. Wetenschappers vermoeden dat het pikgedrag van legkippen hiervan is afgeleid. Door het moderne, energierijke voer zijn legkippen echter snel klaar met eten en slaat de verveling toe. Daarom pikken ze naar elkaar.
Van Krimpen verdunde het gangbare voer met zand en vezels. Daardoor zijn de kippen langer bezig om hun kostje bij elkaar te pikken. Dat leidt tot aanzienlijk minder pikken.
De methode werkt alleen als de kip al als kuiken het aangepaste voer krijgt. Een volwassen kip raakt het aangeleerde pikgedrag niet meer kwijt, aldus de wetenschapper.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.