Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zakgids voor zaklampvissen

1 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
18jul2014_foto Sijmen Groot_1 kopie

© Fotograaf: Sijmen Groot

Zaklampvissen is geen soortnaam voor vissen maar een werkwoord. Het is een succesvolle methode om vissen in kaart te brengen zonder het water in te hoeven. De net uitgekomen Zakgids geeft uitleg hoe je dat doet... Handige tekeningen laten de vis schuin van boven zien in plaats van opzij. 
Zaklampvissen is een nog redelijk nieuwe maar zeer succesvolle vissenmonitoringsmethode waarbij vissen vanaf kademuren en oevers in een bundel zaklamplicht worden ‘gevangen’, gedetermineerd en geteld. De monitoringsmethode ‘zaklampvissen’ heeft sinds zich 2013 bewezen als de meest succesvolle vissenmonitoringsmethode in binnenstedelijk water.

Vissen inventariseren

Auteur en bedenker is Aaf Verkade, verbonden aan het project ‘Onder water in Leiden’. Dat begint een ingeburgerd begrip te worden. De grachten worden sinds een aantal jaren samen met een grote groep vrijwilligers schoon gehouden en geïnventariseerd op aanwezig dierenleven. Als bewoners een residente vis voor hun deur hebben, wiens kleurpatroon en littekens ze kunnen inkleuren om zo het dier terug te herkennen, is de ervaring dat ze er structureel voor zorgen dat de leefomgeving van deze vis veel schoner wordt en blijft. 
Woensdag wordt de Zakgds voor het Zaklampvissen gepresenteerd in buurthuis de Meelbox in Leiden. Onder water in Leiden organiseert in dit kader gratis zaklampvisexcursies, i.s.m. o.a. stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissenonderzoek).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar