Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zakgids voor zaklampvissen

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
18jul2014_foto Sijmen Groot_1 kopie

© Fotograaf: Sijmen Groot

Zaklampvissen is geen soortnaam voor vissen maar een werkwoord. Het is een succesvolle methode om vissen in kaart te brengen zonder het water in te hoeven. De net uitgekomen Zakgids geeft uitleg hoe je dat doet... Handige tekeningen laten de vis schuin van boven zien in plaats van opzij. 
Zaklampvissen is een nog redelijk nieuwe maar zeer succesvolle vissenmonitoringsmethode waarbij vissen vanaf kademuren en oevers in een bundel zaklamplicht worden ‘gevangen’, gedetermineerd en geteld. De monitoringsmethode ‘zaklampvissen’ heeft sinds zich 2013 bewezen als de meest succesvolle vissenmonitoringsmethode in binnenstedelijk water.

Vissen inventariseren

Auteur en bedenker is Aaf Verkade, verbonden aan het project ‘Onder water in Leiden’. Dat begint een ingeburgerd begrip te worden. De grachten worden sinds een aantal jaren samen met een grote groep vrijwilligers schoon gehouden en geïnventariseerd op aanwezig dierenleven. Als bewoners een residente vis voor hun deur hebben, wiens kleurpatroon en littekens ze kunnen inkleuren om zo het dier terug te herkennen, is de ervaring dat ze er structureel voor zorgen dat de leefomgeving van deze vis veel schoner wordt en blijft. 
Woensdag wordt de Zakgds voor het Zaklampvissen gepresenteerd in buurthuis de Meelbox in Leiden. Onder water in Leiden organiseert in dit kader gratis zaklampvisexcursies, i.s.m. o.a. stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissenonderzoek).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.