Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zakdragers bouwen prachtige camouflagehuizen

  •  
03-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
grijze heidezakdrager

© Ernest van Asseldonk

Niet alleen wij mensen blijven op dit moment zo veel mogelijk thuis, maar er zijn dieren die hun huis meedragen en dus altijd thuis zijn. Zoals de nautilus of de slak. Maar ook zakdragers, die bouwen zelfs hun eigen fantastische camouflage woning.

Bouwwerken

Als rups van een groep micronachtvlinders, hullen zij hun achterlijf in een zelfgemaakt omhulsel. Een omhulsel dat ze maken van natuurlijke materialen, zodat ze wegvallen in hun leefomgeving. In natuurgebied de Meinweg nabij Roermond leven vele verschillende soorten zakdragers.

Zakdragers die verscholen zitten in de bast van een boom, die op een blaadje zitten als een klein bolletje en die hangen aan een paaltje. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, van enkele centimeters groot tot een paar millimeters klein. Afhankelijk van de soort worden aan de buitenkant van de zak meestal diverse materialen gehecht zoals stukjes blad, dennennaalden, stukjes gras, kleine steentjes en soms zelfs dode insecten of spinnen.

Vroege Vogels TV

Ernest van Asseldonk van Stichting Koekeloere is gefascineerd door deze groep micronachtvlinders. Tijdens de opnames voor TV in november 2018  laat Van Asseldonk zien op welke plekken deze wonderlijke dieren te vinden zijn. Er komen op de Meinweg zo’n 16 a 17 zakdrager soorten voor (in Nederland zijn er in totaal 24 bekend), zoals de sigaarzakdrager, de gewone zakdrager, de grijze heidezakdrager en de grote reuzenzakdrager, ook de sierlijke zakdrager en de grijze heidezakdrager.

De algemeenste zakdrager van de Meinweg is de sigaarzakdrager. Deze soort is vrijwel op elke boom in het gebied te vinden, waarbij ze vooral voorkomt op boomgroepen of solitaire bomen in de open heidegebieden. Ook kunnen de sigaarvormige zakjes op hoge grassen zoals pijpenstrootje worden gevonden. De rupsen van deze soort zijn bleekgeel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.