Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zachte winter gunstig voor ijsvogels

  •  
21-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ijsvogel3.jpg
Het lijkt een goed jaar te worden voor de ijsvogel. Na jaren van achteruitgang profiteert de opvallende blauw-met-oranje vogel van de zachte winter. Dat meldt Sovon Vogelonderzoek vrijdag.
Er zijn op dit moment meer ijsvogels te vinden. Ook zijn de vogels al vroeg begonnen met het bezetten van hun broedgebied. Paartjes kunnen daardoor misschien wel drie in plaats van twee broedsels grootbrengen, aldus Sovon.
Anders dan de naam doet vermoeden, zijn ijsvogels slecht bestand tegen koud winterweer. Ze zijn afhankelijk van open water om te vissen, wat in langere vriesperiodes tot problemen leidt. Omdat het standvogels zijn, trekken ze in de winter ook niet naar warmere streken.
Door de serie koude winters van 2009 tot en met 2013 nam het aantal broedende ijsvogels in ons land dan ook sterk af. Broedden er in 2008 nog rond de duizend paartjes in Nederland, in 2013 was daar naar schatting nog maar een derde van over. Sovon hoopt nu op een krachtig herstel van de ijsvogelstand.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.