Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Yvonne Kroonenberg: eendjes voeren

  •  
10-05-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
597 keer bekeken
  •  
Mensen zijn bijna kaal. Op hun hoofd hebben ze wel wat haar en als ze groot zijn nog hier en daar een plukje, maar ze hebben geen vacht. Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Met elkaar doen we dat alleen als we verliefd zijn en dat duurt niet lang. Een jaar of drie aaien we. Daarna zetten we liever de kat op schoot en nemen we  voor de sex de kortste route.
Katten vinden het heerlijk om geaaid te worden. Paarden en honden kun je leren om het leuk te vinden, maar de meeste dieren vinden er niets aan. Die worden liever gevoerd.
Alle dieren houden van eten. Voor een banaan lossen ze een puzzel op, voor een plakje worst geven ze een poot. De mensen ook, trouwens.
Het lekkerste eten is snoep. Daar word je dik van en het is ook niet gezond. Dat weten we wel. Toch eten we taart en chips en patat. Omdat we er niet van af kunnen blijven.
Vogels kopen geen patat, zij krijgen het. Dat komt doordat we op straat lopen te eten en van alles uit onze handen laten vallen. Of we gooien het weg, net naast de afvalbak. De meeuwen en de duiven eten het op en voor hen is het net zo slecht als voor ons. Meeuwen horen vis te eten en duiven graan, geen patatje kapsalon.
Maar ze kiezen het zelf. Meeuwen scheuren zelfs vuilniszakken open om te zien of er nog lekkere viezigheid in zit. Daar kan een mens niks aan doen.
Het is wel onze schuld als de eenden verkeerd eten krijgen. Want dat doen we expres. Omdat het zo gezellig is om de eendjes te voeren. We geven ze niet wat ze nodig hebben: algen en eendenkroos. We geven ze brood.
Algen en eendenkroos zitten in de vijver en het is goed voor de vijver en voor de eenden als ze dat zouden eten.
Maar de mensen sturen de boel in de war. Ze komen naar de waterkant met een grote zak brood.
‘Kijk eens hoe graag ze dat lusten!’ roepen ze en dan gooien ze nog een paar kadetten en krentenbollen in het water.
Eenden die brood eten worden niet oud. Hun ingewanden zijn niet gemaakt voor brood. Ze kunnen er niet tegen. Na een jaar of twee gaan brood-eenden dood. Dat is jammer want een gezonde eend, die algen en kroos eet, kan wel dertig worden!  Dertig! Zo oud wordt een paard niet eens.
Van al dat verkeerde voedsel worden eenden ook dik en lui en ze gaan zich vervelen, omdat ze er geen moeite voor hoeven te doen. De mannetjes gaan de wijfjes pesten en met elkaar knokken. O o cherso in de vijver.
Die vijver komt trouwens ook in de moeilijkheden door al dat brood. Doordat de eenden de algen niet opeten, verstikken de vissen. Ze gaan dood en het water vervuilt.
Het zou goed zijn als we geen eenden meer voeren. Dat is moeilijk, want de eenden werken niet mee. Ze komen onmiddellijk aanzwemmen als ze een kind of een gepensioneerde zien.  Ze rekenen op brood.
Maar ze hebben genoeg te eten. Algen en kroos en als het heel lang vriest in de winter, zou je speciaal eendenvoer voor ze kunnen kopen. Die krentenbol eten we beter zelf op. Dan hoeven we ook geen chips.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.