Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Wubbo Ockels verduurzaamt ABC eiland

19 jul 2012
  •  
leestijd 2 minuten
Waar ons land op het gebied van duurzame energie onderaan de lijstjes bungelt, is Aruba met 20 procent aan windenergie het groenste land in het Koninkrijk der Nederlanden. Hoogleraar en duurzaam ondernemer Wubbo Ockels maakt dit najaar met zijn duurzame zeilschip de oversteek om de Arubaanse regering met het realiseren van projecten op het gebied van duurzaamheid te ondersteunen. De ambities zijn torenhoog. Zo wordt volgend jaar al 50 procent uit wind- en zonne-energie gegenereerd. In 2020 moet Aruba volledig draaien op groene energie.
Aruba loopt met zijn meer dan 107 duizend inwoners volgens Ockels qua duurzaamheid voor op de Nederlandse Waddeneilanden, zelfs op Bonaire. Dit najaar steekt hij met zijn zero-emission zeilschip Ecolution de Atlantische oceaan over naar het ABC eiland. Het schip dat zijn eigen energie genereert tijdens het zeilen kwam in 2010 groot in het nieuws toen het zwaar werd beschadigd, bij de scheepswerf in de stad Groningen. Er zou volgens Ockels sprake zijn geweest van kwade opzet. De oorzaak is echter nooit opgehelderd, daders nooit gevonden en het politie-onderzoek is inmiddels gestaakt
De groene missie naar Aruba is niet het eerste duurzame initiatief van de oud ruimtevaarder. Zo ontwikkelde hij de superbus , een futuristische autobus op elektriciteit die tussen de 150 en 250 km/uur moet gaan rijden van Amsterdam naar Groningen. Ook diende Ockels een plan in voor een duurzame tweede afsluitdijk.
Ockels is een van de initiatiefnemers van de nieuwe duurzame beweging Happy Energy waarmee hij vooral een positief verhaal wil vertellen en zich inzet voor een duurzame toekomst met herbruikbare producten en schone energie. Met het Happy Energy logo als het nieuwe universele symbool voor duurzaamheid.
Wubbo Ockels is natuurkundige, ruimtevaarder, piloot, hoogleraar, ondernemer en uitvinder. Op 31 oktober 1985 was hij de eerste Nederlandse astronaut in de ruimte.
In 1992 werd Wubbo Ockels aangesteld als deeltijd hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechnologie aan de Technische Universiteit Delft. Hierbij heeft hij nog steeds zijn kwalificatie als ESA wetenschapper en astronaut. Met ingang van 1 september 2003 is zijn aanstelling gewijzigd tot voltijd hoogleraar Duurzame Technologie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.