Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WSPA verontwaardigd: steeds minder dieren stal uit

  •  
02-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dansende_koe.jpg
Dierenwelzijnsorganisatie WSPA (World Society for the Protection of Animals) is verontrust en verontwaardigd door de vandaag gepubliceerde Landbouwtelling 2012 van CBS. Daaruit blijkt dat vorig jaar nog maar zeventig procent  van de Nederlandse melkkoeien in de wei kwam. Dertig procent moest het hele jaar op stal blijven.
In tien jaar tijd is het aantal dieren dat nooit buiten komt verdrievoudigd. Een slechte ontwikkeling voor de koeien, die dringend gekeerd moet worden, aldus WSPA. De afname van de weidegang van melkkoeien, blijkt uit de CBS-cijfers,  hangt duidelijk samen met de omvang van de melkveebedrijven. Op boerderijen met 160 of meer melkkoeien komt nog maar minder dan de helft, 42 procent, in de wei. Bij kleinere bedrijven, tot 40 dieren, mag nog 93 procent de wei in.
Binnenmelkvrij
WSPA voert met haar ‘Binnenmelkvrij’-campagne sinds het voorjaar actie voor alle koeien in de wei. De dierenwelzijnsorganisatie maakt zich steeds grotere zorgen over de huidige trend van opstallen en de welzijnsproblemen die daarmee gepaard gaan. "Deze nieuwe cijfers zijn uitermate verontrustend. Het is overduidelijk dat alle belanghebbenden die eerder dit jaar een Weidegang Convenant hebben gesloten om de weidegang tenminste te stabiliseren hard aan de bak moeten. WSPA heeft het convenant niet getekend, omdat wij willen dat het aantal melkkoeien dat buiten komt toeneemt", aldus Ruud Tombrock, directeur van WSPA Benelux.
Volgens cijfers van WSPA hecht de bevolking (97 procent) waarde aan koeien en de wei als typisch Nederlands icoon en vindt dat de dieren er ook recht op hebben. WSPA wil haar actie voor binnenmelkvrije zuivelproducten voortzetten en uitbreiden naar andere landen.
Bron: World Society for the Protection of Animals
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.