Het is crisis. Banken vallen om, de beurskoersen zijn massaal gekelderd en honderdduizenden banen staan op de tocht. Al weken onderhandelt het kabinet over een pakket aan maatregelen. Volgens Wouter van Dieren, milieuactivist van het eerste uur, moet Nederland de crisis te lijf gaan door te investeren in een nieuwe, duurzame economie: een
Green New Deal
.
Wouter van Dieren
en oud hoogleraar economie
Arnold Heertje
legden onlangs in de
NRC
uit wat ze bedoelen met die Green New Deal: geen gezweef, maar een praktische economie gebaseerd op duurzame principes en gezond verstand. In datzelfde artikel krijgt het Nederlandse kabinet er flink van langs. Het duurt allemaal te lang en de maatregelen gaan vermoedelijk niet verder dan het aloude stimuleren en bezuinigen: ‘een nagalm van de markteconomie’. Terwijl, zo zegt van Dieren, zelfs landen als China en Zuid-Korea nu massaal investeren in een duurzame economie.
De vraag is hoe groen het Nederlandse crisisakkoord wordt. Zeker is dat met de economische crisis de investeringen in groene energie flink zijn gedaald: de helft van de windmolenprojecten in Nederland is in gevaar en ook met de investeringen in groene stroom gaat het slecht.
Wouter van Dieren is directeur van het Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse (
IMSA
, Amsterdam), een adviesbureau op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Sinds 1968 is hij betrokken bij wereldwijde milieuactiviteiten op uiteenlopende gebieden als wetenschap, media en politiek. Onder de twaalf boeken die hij uitgaf is het rapport aan de Club van Rome ‘De natuur telt ook mee’, over de noodzaak om het Bruto Nationaal Produkt aan te passen aan milieuverliezen (1995). Hij ontving verschillende prijzen en erefuncties voor zijn pionierswerk op het gebied van milieumanagement en duurzaamheidsbeleid. Verder is hij lid van de Club van Rome en van de Wereld Academie voor Kunsten en Wetenschappen.