Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wormen voor de weidevogels

23 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
worm

© Beeld: Vroege Vogels TV

Wormen in de grond zijn het hoofdvoedsel van volwassen grutto’s. De kuikens leven de eerste drie weken nog van insecten die ze op het oog in de kruiden vinden en daarna stappen ze langzaam over naar wormen. Onderzoeker Jeroen Onrust laat zien dat er in modern beheerde weilanden nauwelijks wormen te vinden zijn. Een groot probleem voor de grutto-stand in Friesland.

Landbouw op de schop

Als we de weidevogels in Friesland willen behouden, moet de landbouw op de schop. De weilanden van de reguliere boeren waar Engels raaigras groeit dat op kunstmest en drijfmest groeit zijn voor weidevogels dorre woestijnen. De grond is hard, er leven haast geen wormen in en er staan geen kruiden op waar insecten voor de kuikens in leven.

Biologisch boeren

Boer Jaring Brunia laat zien dat het anders kan. Hij gebruikt niets van buiten zijn eigen boerderij om zijn koeien te laten leven. Geen voer, geen kunstmest, geen antibiotica. Hij brengt de mest van zijn eigen koeien vermengt met stro op zijn land en er niet in. En hij heeft een stuk land zo aangepast dat het een perfect natte en kruidenrijke omgeving is voor grutto’s, kieviten, tureluurs en andere weidevogels. Zijn koeien geven dan ook maar de helft van de hoeveelheid melk dan die van een traditionele boer. Omdat hij van die koeien ook vlees verkoopt en een hogere prijs voor de melk krijgt omdat het biologisch is, kan Jaring er met zijn gezin toch van rondkomen.

Meer over:

worm, weidevogel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar