Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Woongroep voor koeien

  •  
13-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe.jpg
Melkveehouders gaan mogelijk met koeienfamilies werken die in een soort woongroep in de stal wonen. Voor een stabiele 'woongroep' zijn ongeveer zestig koeien nodig, stellen onderzoekers van de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit. De wetenschappers ontwikkelen een koevriendelijke stal voor de melkveehouderij, aldus de universiteit donderdag.
Ontmoetingen tussen koeien kunnen leiden tot stress bij de dieren, vooral als zij onvoldoende bewegingsruimte hebben. De onderzoekers kijken naar manieren om de koeien rust en ruimte te geven. Veestapels in de vorm van koeienfamilies zijn een oplossing, maar ook aangepaste stallen.
In de stal van de toekomst worden koeien niet langer onthoornd en maken de vloerroosters plaats voor vloeren die beter zijn voor de klauwen van de koeien en kalveren. Ook zijn de stallen ruimer van opzet.
De onderzoekers willen het nieuwe type stal dit jaar bouwen. Aan het ontwerp werkten twintig melkveehouders mee. Ook kijken de wetenschappers naar manieren om kalveren na de geboorte langer bij de moeder te houden, zonder dat de melkproductie daar onder lijdt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.