Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Woningbouw in het groen?!

13 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
893 keer bekeken
Amerikaanne windmolen bij Houndsdyk, Goutum (c) Rob Buiter
Om aan de behoefte voor woningen te voldoen, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw dat bouwen in het groen onontkoombaar is. In de polder Hounsdyk, bij Leeuwarden blijkt wat dat in de praktijk betekent: een weidevogelparadijs dreigt te verdwijnen door de aanleg van een nieuwe woonwijk.

Recht op weidevogels

Anne Venema is opgegroeid op een boerderij aan de rand van de polder Hounsdyk. Als kind speelde hij bij de windmolen en genoot hij van de geluiden van de weidevogels. Later is hij zich professioneel, als weidevogelcoördinator ook gaan inzetten voor de agrarische natuurverenigingen in Fryslân. "Ik vind dat ieder kind recht heeft op dit soort natuur in de directe omgeving. Als de weidevogels uit de Hounsdyk zouden verdwijnen door woningbouw, gaat er niets minder dan een stuk Friese cultuur verloren voor de volgende generaties rond Leeuwarden."
"Ieder kind heeft recht op natuur in de directe omgeving"
Weidevogelbeschermer Anne Venema
Anne Venema, weidevogelbeschermer (c) Rob Buiter

Bufferzone

De gemeente Leeuwarden wil pal naast Hounsdyk de nieuwe woonwijk 'De Hem' aanleggen. Uit een onderzoek van ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga blijkt dat dit de doodsteek zou kunnen zijn voor veel weidevogels. Die hebben volgens dat rapport een bufferzone nodig van tenminste 300 meter, om veilig te kunnen broeden.

Belofte

Weidevogelbeschermer Anne Venema put nu hoop uit een belofte die de nieuwe burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma bij zijn aantreden deed. "Als jij belooft dat je op alle scholen van de Zuidlanden, aan de rand van Leeuwarden vertelt over de rijkdom van weidevogels, dan zorg ik dat De Hem een stuk wordt opgeschoven, zei de burgemeester kort na zijn aantreden tegen mij. Ik houd mij van mijn kant heel graag aan die afspraak. Ik hoop de burgemeester ook", aldus Venema.

Miljoen woningen erbij?

Er is veel te doen over het woningtekort in ons land. Het tekort van één miljoen woningen zingt rond, al worden daar door verschillende partijen vraagtekens bij gezet. Berry Blijie van onderzoeksbureau ABF uit Delft stelt dat het tekort aan woningen over tien jaar inderdaad bijna een miljoen is . "Dat kun je op basis van de voorspellingen van het CBS en de wens van mensen om op een bepaalde manier te wonen - een huis met een tuin of een appartement – berekenen. Het tekort op dit moment bedraagt een krappe 300 duizend woningen. Over tien jaar zal dat door de groei en de samenstelling van de bevolking op zijn gelopen tot bijna een miljoen."

Blijie zegt zich vooral te verdiepen in de kale prognoses en niet in de politieke en ruimtelijke consequenties. "Maar de wens van veel Nederlanders om een huis met een tuintje te hebben, maakt het waarschijnlijk wel lastig om de hele woningvraag binnen de steden op te lossen." 

Meer over:

woningbouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Barend57
Barend5713 jun 2021 - 7:30

Ik woon in de stad, het groen hier staat enorm onder druk en is vooral in gebruik voor festivals en barbecuefeesten met veel herrie. Met alle geplande 'verdichtingen' van de stad wordt dit steeds erger. Er rest mij dan, als ik rust wil zoeken, niets anders dan om met mijn auto drie kwartier te rijden om ergens in het groen te kunnen wandelen. Dus als je de stand eindeloos verdicht, moet je ook zorgen voor royale, op fietsafstand bereikbare, natuurgebieden.

schilderes
schilderes11 jun 2021 - 15:18

Dat was ook mijn eerste gedachte: verbied dan wel absoluut de verstening van de tuinen. Het is nu zelfs zo, dat ik met een scheef oog wordt aangekeken omdat mijn tuin 'te vol' zou zijn met boompjes en allerlei groen. Mijn tuin wemelt van de vogels, zo klein als hij ook is. En egel komt elke avond op bezoek. Midden in de stad. Als je van tuinen lieflijk groen maakt, heb je zó een natuurgebiedje. Zo zou het minder erg zijn als je iets buiten de steden bouwt. En waarom zou je in een vogelweide bouwen als er zoveel dooie weiden zijn waar niets wil leven? Bouw daar en plant bomen.

francine
francine11 jun 2021 - 11:52

Een huis met een tuin, is de wens van velen.
Hele wijken kom ik tegen met een tuin, waar geen plantje in te vinden is.
Direct na de oplevering werden er grote platen neergelegd, waar de scooter/ fiets/motor kunnen staan.
Oh, ja, er groeit gelukkig nog iets.....onkruid tussen de kieren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp