Vroege Vogels

Wolvin op Veluwe gevolgd door een mannetje

  •  
19-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wolf

© Fotograaf: raymonidas

De wolvin die zich onlangs vestigde op de Noord-Veluwe, heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, aldus de provincie Gelderland.

Het begin van een roedel

“Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt op de Noord-Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes”, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. “Dit is het begin van een roedel.” Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied.
Er waren al langer signalen van de vestiging van wolvin GW998f, zoals ze in vaktaal is genoemd. Als een wolf een half jaar is waargenomen in een gebied, betekent dat volgens wolvenkenners dat het dier een leefgebied heeft uitgekozen. Vermoedelijk woont er ook een wolvin op de Midden-Veluwe. Daarover is medio maart zekerheid.

Vroege Vogels Wolvenspecial

Begin januari bevestigde Vroege Vogels Radio de komst va de wolf op de Veluwe al in een special over de wolf. In een uur komen wolvenexperts, schapenhouders, natuurfilosoof en een historicus aan het woord om antwoord te geven op de vraag: “Zijn we de wolf liever kwijt dan rijk?”
Beluister het de hele Wolvenspecial of download de podcast over de wolf van 7 januari 2019 .
Wolvenkenners gaan nu onderzoeken hoe groot het leefgebied van de wolvin is. Eind maart gaat de provincie praten met betrokken veehouders, natuurbeheerders en gemeenten.

Genoeg wild op de Veluwe

Het dier boezemt angst in en veehouders zijn bang dat een wolf hun schapen opeet. “Sinds de wolvin op de Noord-Veluwe rondloopt is daar niet één schaap aangevallen. Uit de keutels blijkt dat ze genoeg heeft aan wild uit de bossen”, stelt Wolven in Nederland.
Gelderland zal de komende drie jaar alle wolvenschade vergoeden. De provincie wil ook meebetalen aan wolvenwerende maatregelen zoals hekken en speciale waakhonden. De provincies hebben onlangs gezamenlijk een plan gemaakt over de omgang met de wolf.
Bron: ANP

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.