Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wolvin lijkt een plekje gevonden op de Veluwe

8 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
wolf

© bron: pixabay

Provincies en natuurorganisaties zijn druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland. Ondertussen lijkt er al ruim drie maanden een wolvin rond te lopen op de Veluwe, die daar mogelijk een eigen leefgebied afbakent. Het dier is in september vastgelegd op camerabeelden van Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland.
Wolf op de Veluwe. Vastgelegd door een cameraval, geplaatst door vrijwilligers van Wolven in Nederland in samenwerking met Staatsbosbeheer

Keutels teken van vaste woonplek

In de zomer werden al keutels van de wolvin gevonden. Dat is volgens Wolven in Nederland een duidelijk teken dat een wolf een territorium aan het afbakenen is. Als het dier zes maanden sporen in hetzelfde gebied achterlaat, is er sprake van een vaste woonplek. Na de vondst van de keutels zijn in het gebied camera's geplaatst.

Draaiboeken nog niet klaar voor komst wolf

In het nieuwe draaiboek, dat nog even op zich laat wachten, wordt onder meer geregeld wanneer boeren een schadevergoeding krijgen als een wolf hun dieren opeet. Nederland had al een wolvenplan. Dat verscheen voor de eerste wolf in Nederland werd gespot. Nu duiken er steeds vaker wolven op, die ook schapen aanvallen. Daarom is deze zomer besloten dat er snel een nieuwe versie van het plan moest komen met daarin onder andere afspraken over schade die de wolf veroorzaakt.

Wolfwerende maatregelen

“In landen als Duitsland, Kroatië en Zweden is het goed geregeld. Daar moeten boeren wolfwerende maatregelen nemen als ze in een wolvengebied wonen. Als ze dan toch schade lijden, wordt dat vergoed.” Boeren die geen maatregelen nemen terwijl ze weten dat ze in een vastgesteld wolvengebied wonen, krijgen niks als een wolf hun dieren doodt. “Als we het in Nederland ook zo doen hoeft het allemaal niet zo lang te duren”, aldus een woordvoerder van Wolven in Nederland.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.