NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wolvin en welpen vrijwel zeker gedood

1 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
wolvinNaya

© Wolvin Naya - Bron Agentschap voor Natuur en Bos

De wolvin Naya die vorig jaar neerstreek in Belgisch Limburg is vrijwel zeker dood, evenals haar welpen. Het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos gaat ervan uit dat de dieren "kwaadwillig" zijn omgebracht. "De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar niemand zich in principe mocht bevinden. De actie was dus goed voorbereid door professionelen."

Naya niet meer gezien sinds zomer

In mei werd bekend dat Naya hoogzwanger was van wolf August. Ze is voor de zomer voor het laatst gezien. Beide dieren waren vanuit Duitsland door Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant afgezakt naar Belgisch Limburg. Het zijn de eerste wolven die zich in het wild in België hadden gevestigd. August is nog in het gebied en "toont geen aanstalten om te vertrekken".

Vergiftigd of geschoten

Het agentschap werd in juli getipt dat jagers Naya opzettelijk zouden hebben vergiftigd. Daarvoor is echter geen bewijs gevonden. Ook ziekte wordt onwaarschijnlijk geacht. Met behulp van dronevluchten zijn deze maand wel jagers met geladen geweren in de buurt gesignaleerd. Hun jachtvergunning is ingetrokken.
Op dit moment zijn er nog geen concrete bewijzen over wie Naya en haar welpen heeft gedood. Animal Rights wil er voor zorgen dat dit bewijs er komt. Wie de gouden tip kan geven die ertoe leidt dat de mogelijke dader wordt gevonden en veroordeeld, kan rekenen op een totale beloning van € 20.000,-.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.