Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wolvenpis op de Veluwe

22 jul 2016
  •  
leestijd 2 minuten
DSC_0371

© Onderzoekers Annelies van Ginkel en Marjanne Havinga

Vorig jaar werd er nog een 'dwaler' wolf waargenomen in Drenthe. De volgende wolf wordt nu elk moment in Nederland verwacht. Op de Veluwe wordt de impact onderzocht van de terugkeer van de wolf op edelherten en indirect de vegetatie.
Onderzoek naar invloed op natuur
De wolf is sinds 1879 uitgestorven in Nederland maar de laatste jaren zijn de eerste 'dwalers' of 'wandelwolven' in het Noorden van Nederland gesignaleerd. Het zou zo maar kunnen dat de wolf definitief terugkeert in Nederland. Dit zou invloed hebben op de natuur in ons land. Onderzoeker plant- en dierrelaties Chris Smit en AIO Annelies van Ginkel van de Rijksuniversiteit Groningen doen onderzoek naar de effecten van iets wat er (nog) niet is. Zij bekijken de effecten van de terugkeer van de wolf op dieren en vegetatie, en misschien zelfs het landschap. Dit gebeurt door in de Veluwezoom wolvenpis-dispensers op te hangen met cameravallen om te zien of de edelherten reageren op de geur van hun 'natuurlijke vijand'. De edelherten zijn echter al generaties lang niet meer in aanraking gekomen met wolven en hun geur, dus de vraag is of ze deze nog herkennen.
Wolvendraaiboek
De regering is ook realistisch over de komst van de wolf. Sterker nog, we hebben in Nederland zelfs al een echt 'Wolvendraaiboek' , samengesteld door de provincies, het Faunafonds en het Ministerie van Economische Zaken, over wat te doen als de wolf zich in Nederland zou vestigen. Er zal een 'wolvenmeldpunt' komen dat alle meldingen ontvangt en controleert over wolven. Ook biedt het draaiboek handvatten voor een aantal prangende wolvenkwesties. Er wordt gesproken over de risico's voor mensen en huisdieren maar ook voor vee- of hobbyhouders van schapen en geiten geeft het draaiboek uitsluitsel. Zijn die prooi geworden van de wolf dan wordt de schade volledig vergoedt, ook de eventuele rekening van de dierenarts. Opgepeuzelde kippen worden echter niet vergoed.
Bekijk ook het filmpje dat in 2014 is gemaakt over de invloed van wolven op het natuurpark Yellowstone in Amerika. De wolven veranderden niet alleen het gedrag van de herten maar zelfs de loop van de rivier:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

janjoost
janjoost22 jul 2016 - 13:06

Wolven kosten nu al geld !