Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolvennieuws: Italiaanse wolf in Spanje

  •  
06-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
wolf_44.jpg
De gescheiden wolvenpopulaties in Europa lijken elkaar te gaan ontmoeten. Een Italiaanse wolvin stak de Route du Soleil over en liet sporen achter in Catalonië. Wat betekent dat voor de toekomst van de Europese wolven?
In de beboste bergen van Catalonië zijn sporen van wolven gevonden. Uit DNA-onderzoek aan de uitwerpselen bleek het om een bijzondere wolvin te gaan. Deze wolvin is niet afkomstige van de uitbreidende Spaanse populatie, maar komt uit Italië.
Om in Spanje te komen moest de wolvin meerdere drukke snelwegen oversteken, waaronder de Route du Soleil. Ook moest ze de Rhône overzwemmen. Dit meldde het NRC Handelsblad onlangs.
Net als onlangs gesignaleerde wolf in het Duitse Beieren, laat ook deze waarneming zien dat de verschillende wolvenpopulaties in Europa langzaam weer met elkaar in contact beginnen te komen.
Lang geleden waren wolven over heel Europa verspreid en was er sprake van één grote populatie. Regionaal waren er aanpassingen aan de lokale omstandigheden. Deze aanpassingen zien we nu nog terug in de verschillende ondersoorten in Europa. De geleidelijke overgang van de ene ondersoort naar de andere is met het bijna verdwijnen van wolven uit Europa ook verdwenen, maar kan weer terugkeren als de verschillende populaties langdurig met elkaar contact maken en zich vermengen in contactregio's.
Dit is ook goed nieuws voor de genetische basis van de Europese wolven. Op tal van plekken stonden immers maar weinig individuen aan de basis van het huidige herstel. Op termijn kunnen dan problemen ontstaan door inteelt. Met de aanstaande vermenging wordt dit voorkomen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.