Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vee moet preventief beschermd worden tegen wolf

2 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
wolves-2424216_1920
Schapenhouders langs de grens moeten preventieve maatregelen nemen tegen de wolf vindt Wolven in Nederland. In het Duitse plaatsje Meppen, 20 kilometer van de Nederlandse grens, zijn zes wolvenwelpjes geboren. Een roedel heeft een territorium van 200 vierkante kilometer en de roedel uit Duitsland kan Nederland dus mogelijk als leefgebied gaan gebruiken. 
Vee binnen een straal van 30 kilometer van de vastgestelde wolventerritoria wordt in de meeste Duitse deelstaten al actief beschermd. Een deel van dat gebied valt nu binnen Nederland. De meest gebruikte preventiemaatregelen zijn het plaatsen van schrikdraad rondom schaapkuddes en het inzetten van kuddewaakhonden. De provincies werken samen met Wolven in Nederland om het 'operationeel draaiboek wolf'  aan te passen. Hier staat in hoe er moet worden omgegaan met gesettelde wolven.

Wolvendraaiboek aanpassen

Wanneer een schaap in Nederland gedood wordt door een wolf krijgt de eigenaar van het schaap op dit moment een vergoeding. Preventieve maatregelen om vee te beschermen tegen wolven worden nog niet vergoed in Nederland, maar ze kosten wel veel geld en mankracht. Daarom zijn schapenhouders nog terughoudend met het nemen van dit soort maatregelen.
Wolven in Nederland zet zich in om meer draagvlak te creëren voor de wolf in Nederland en streeft naar een manier waarop we kunnen samenleven met wolven zonder conflicten. De organisatie geeft daarom voorlichting over wolven, bijvoorbeeld aan boeren over hoe ze hun vee het beste kunnen beschermen. Zo willen ze de eventuele schade beperken. 
Heb je zelf een wolf gezien? Meld dit dan hier aan Wolven in Nederland. Met jouw waarneming kunnen ze een beter beeld krijgen van de vestiging van de wolf in Nederland. 

Schrikdraad en waakhonden op Sallandse Heuvelrug

In de aflevering van Vroege Vogels TV op de Sallandse Heuvelrug ging Milouska Meulens kijken bij schapenherder André Kühn die al preventieve maatregelen heeft genomen om de wolf op afstand te houden. Schrikdraad en waakhonden beschermen zijn kudde schapen tegen wolven. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk dan hier het fragment uit de uitzending van 18 mei.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.