Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolven liever dan honden

  •  
23-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
wolf_50.jpg
Wolven zijn toleranter dan honden, blijkt uit nieuw onderzoek dat een verklaring wil geven voor het feit dat de dieren zo goed kunnen samenwerken. Het onderzoek, dat verscheen in the Proceedings of the Royal Society B, gaat in tegen het idee dat onze gedomesticeerde huishond socialer en toleranter zou zijn.

Democratisch eten

Door een roedel wolven en een roedel straathonden uit Hongarije in een gesloten gebied te laten opgroeien, konden de onderzoekers de sociale verschillen tussen de twee soorten goed zien. Vooral tijdens het eten werd dit duidelijk: bij de wolven kregen alle individuen, ongeacht pikorde, een kans een stukje vlees te claimen door te grommen en oogcontact te maken.

Straatvechters

Bij de straathonden ging het er primitiever aan toe: de meest dominante dieren in de roedel konden eten, terwijl lager geplaatste individuen maar moesten hopen dat er iets overbleef. De wolven zijn dus socialer omdat ze lager geplaatste soortgenoten ook de kans geven hun maaltje op te eisen.
Familiebanden
De onderzoekers verklaren het gedrag omdat wolven in een roedel allemaal familie van elkaar van elkaar zijn. Straathonden zijn vaak roedels van honden die geen bloedband hebben. De wolven vertonen dan ook veel minder agressie naar elkaar dan de onderzochte honden. Tegen wolven van buitenaf wordt vaak wel argwanend gedaan, maar als de vreemdeling onderdanig gedrag vertoont kan dat agressie voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.