Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wolleverancier koopt geen wol van Argentijnse fokkerij

5 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
picture-9.jpg
Na het bekijken van de video onthulling door PETA US waarin wreedheid tegen lammetjes en schapen werd vastgelegd op de Argentijnse fokkerij Estancia el Trebol, besloot de in Parijs gevestigde wolleverancier 'Chargeurs' om meteen te stoppen met de wol inkoop van deze fokkerij. In het videomateriaal, dat te zien is in de onthulling van PETA Nederland, is te zien hoe medewerkers delen van de oren van de lammetjes afsnijden, strakke ringen om hun scrotum plaatsen en hun staart afknippen – dit alles zonder enige verdoving. Scheerders slaan de schapen in het gezicht met elektrische scheerapparaten, duwen hen op de harde vloer en schoppen hen. Snel, hardhandig scheren laat veel dieren verwond en bloedend achter terwijl scheerders de gapende wonden haastig dichtnaaien zonder pijnstillers. 
Omdat PETA US soortgelijke wreedheden tegen schapen en lammetjes vastlegde op andere wol fokkerijen in de VS en Australië , zowel als Argentinië – waar videomateriaal is opgenomen op "duurzame" fokkerijen ervoor zorgde dat internationale kledinggigant Patagonia haar wol inkoop opschortte – verzoekt PETA 'Chargeurs' volledig te stoppen met het verkopen van schapenwol en over te stappen op veganistische wol. 
"Chargeurs garandeerde klanten dat haar zakenpartners dierenwelzijnsstandaarden in acht hielden, maar toch werd er door PETA US vastgelegd hoe scheerders – die zij jarenlang vertrouwden – zachtaardige schapen schopten, sloegen en op hen insneden, we weten nu dus dat 'diervriendelijke wol' echt niet bestaat", zegt PETA Nederland. 
Nieuwe mode van oude wol
Ellen Mensink, voorzitter van het Creative City Lab wil iets aan de 235 kiloton wolafval doen. Ze werkt aan een mode-collectie, waarin ze van het materiaal van oude wollen truien, nieuwe kleren maakt. Volgens Mensink is er in Nederland op dit moment zoveel wolafval aanwezig dat je er naar schatting wel 1 miljoen nieuwe truien van kan maken. Beluister ook het interview
Bron: PETA 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar