Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Burgerpanels van Ed Nijpels, smaak van reiger, hekken, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
09-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Blauwe_reiger_Harvey_van_Diek.jpg

De smaak van reiger

Dat eend en fazant op een bord belanden dat is bekend. Maar wat te denken van alken, zwartkoppen en ortolanen die massaal worden verorberd? Peter Muller beschrijft in zijn boek De smaak van reiger, een boek over een wereldwijd cultuurfenomeen van het eten van vogels waarvan je het niet verwacht. De aalscholver bijvoorbeeld, of de jan-van-gent als kerstdiner. Meestal is het allang verboden deze vogels te eten maar helaas houdt niet iedereen zich eraan. Zo at president Mitterrand op zijn sterfbed nog met smaak een ortolaan op.

Maandag 12 oktober 2020: Klimaatdag

Praat mee over het klimaat! Dat is in het kort de boodschap van Ed Nijpels, hij is voorzitter van het voortgangsoverleg Klimaatakkoord. 85 procent van de bevolking maakt zich zorgen over klimaatverandering. Maar er is ook een groeiende weerstand tegen bijvoorbeeld windmolens en zonneparken. En er heerst wantrouwen tegen overheden en politici. Daarom wil Nijpels dat er burgerpanels komen. Ook op de eerste landelijke klimaatdag, op maandag 12 oktober 2020, kan iedereen meepraten over oplossingen voor het klimaatoprobleem. “De dag eindigt met de vraag aan iedereen met welke maatregelen een nieuw kabinet na de verkiezingen ven 2021  aan de slag zou moeten gaan”, zegt Nijpels. Iedereen kan nog meedoen met de Klimaatdag.

Een hek als communicatiemiddel

De mens maakt het liefst onderscheid tussen natuur en cultuur, tussen beschaving en wildernis. We zetten hekken neer om onszelf of andersom, de dieren te beschermen. Maar een hek kun je ook zien als een communicatiemiddel, zegt milieufilosoof Martin Drenthen. Ook dieren kunnen hekken ‘lezen’ en dat kan een hoop conflicten voorkomen.

Hek, van Martin Drenthen

Het nieuwste boek getiteld Hek van milieufilosoof Martin Drenthen

© Martin Drenthen

Paddenstoelen verdwijnen door droogte

De droge zomers en de warme winters van de afgelopen jaren dreigen ook voor paddenstoelen desastreus uit te pakken. Vooral de zeldzamere soorten die afhankelijk zijn van fijnsparren dreigen te verdwijnen. Het is een indirect gevolg van de droogte: door die droogte verzwakt de fijnspar. Op dat moment krijgt de letterzetter, een kever die in staat is om sparren te verwoesten, de vrije hand. De larven vreten zich een weg door de boom, waardoor die het loodje legt. Daarmee verdwijnen ook paddenstoelensoorten die in symbiose leven met fijnsparren,  als de forse melkzwam en de kopervlokkige gordijnzwam.

Duingebied Meijendel

Duingebied Meijendel staat deze tijd van het jaar vol met bessenstruiken zoals duindoorn, wegendoorn en meidoorn. Een groot buffet voor trekvogels zoals kramsvogels en koperwieken. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat met Dunea duinwachter Boris Temming het gebied in. Wil je het gebied ook visueel bewonderen, kijk dan vrijdag 16 oktober 2020 naar onze tv uitzending op NPO 2 om 19.50u.

Fenolijn 035-6711338

Een stokoude zilvermeeuw, de laatste huiszwaluwen, mosgalletjes en slaapappeltjes en een hele hoop zwammen, als zwavelkopjes en tonderzwammen. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een bijzondere waarneming uit een vinexwijk in Terneuzen van een stelletje zwarte roodstaart. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Meer over:

fenolijn, mestkever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.