Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolf op muizenjacht! | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
25-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4441 keer bekeken
  •  

Je verwacht het misschien niet, maar wolven jagen ook op muizen! Deze jonge wolf zit achter een klein dier aan in het hoge gras. Zou het een rat of muis zijn, of een mol? We stelden een compilatie samen van waarnemingen van de wolf die we de afgelopen tijd hebben ontvangen!

We hebben deze beelden enige tijd achter de hand gehouden om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de wolf in de gefilmde gebieden. 

Op het menu van de wolf

Het dieet van de wolf varieert van grotere wilde hoefdieren zoals reeën, herten en zwijnen tot knaagdieren zoals muizen, ratten en bevers. Gemiddeld eet de wolf per dag zo'n drie tot vier kilo vlees, merg en ingewanden. 

wolf

Wolvenroedel

© Fotograaf Cees van Kempen

Belangrijke functie 

Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Hun eetgedrag beïnvloedt de populaties van prooidieren en door hun aanwezigheid krijgen bepaalde plantensoorten de ruimte om zich te ontwikkelen. Op plekken waar de wolf veel is, durven er namelijk minder prooidieren te komen, waardoor er daar minder van de planten wordt gegeten. 

Op jacht

Wanneer een roedel wolven jaagt, vallen ze doorgaans zieke en zwakke dieren aan of jonge, onervaren dieren. Wolven zijn namelijk risicomijdend en kiezen dieren uit waarbij ze zelf het minste risico op gevaar lopen.

Met hun jachtgedrag remmen ze de populatie prooidieren af. Zwervende wolven die alleen jagen, eten voornamelijk reeën en jonge zwijnen. Soms vallen veedieren als schapen en geiten ook ten prooi aan de wolf. 

Wat als je een wolf tegenkomt?

Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging vraagt aan de filmers om de waarneming met beeld in te voeren via de website Wolven in Nederland. Zij gebruiken de waarneming en beelden vooral voor het onderzoek, tenzij je in het formulier ze toestemming geeft om de beelden ook voor externe communicatie te gebruiken. 

Door mee te werken aan de monitoring, kan het meldpunt beter in beeld krijgen waar wolven op welk moment zijn geweest om op die manier beter te inschatten waar de kerngebieden van wolven zijn. Zo kunnen ze zowel terreinbeheerder als provincie beter adviseren als het gaat om leren samenleven met wolven.

Wolven zijn schuwe dieren en zullen mensen over het algemeen mijden. Wil je weten wat je moet doen als je een wolf tegenkomt? Lees hier handige tips.
De beelden in de compilatie zijn gemaakt door: Kees Ravensbergen, Jan Hollak, Bert en Annelieke Despinois.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.