Vroege Vogels

Larve blijkt wolf in schaapskleren

  •  
12-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8710 keer bekeken
  •  
Larve met 'wollige' vacht

© Larve met wollige vacht. Fotograaf JancoGrave

Fotograaf JancoGrave stuurde deze foto in waarop een larve van een lieveheersbeestje te zien is met een opvallend en vooral wollig uiterlijk. Deze punker lijkt hierdoor zeer aaibaar, maar in wezen is dit insect een wolf in schaapskleren. En zijn pluizige vacht is niets minder dan het bewijs hiervan.

De wolf

De larve is een lieveheersbeestje dat behoort tot de subfamilie van de dwergkapoentjes ( Scymninae ). Een groep van kleine, harige lieveheersbeestjes. De larve is een echte veelvraat en leeft vooral van wolluizen.

Wollige beestjes

Wolluizen zijn parasieten op planten en leven van diens sappen. Ze zijn tussen de 3 en 6 mm groot en bedekt met een witte wollige, melige afscheiding die bestaat uit onder andere wasdraden. De luis maakt deze laag aan voor bescherming tegen de elementen en natuurlijke vijanden. Zo kunnen sommige soorten zelfs overleven bij temperaturen van min veertig graden Celsius. Ook beschermen ze hun eieren in de witte substantie.
Citroenwolluis

© Jeffrey Lotz

Vrouwelijke citruswolluizen. De prooi van de larve van het lieveheersbeestje. Fotograaf Jeffrey Lotz.

Schaapskleren

Maar wat is nu de witte vacht die 'de wolf' op de foto aanheeft? Dit zijn de washaren van de larve zelf. Het diertje scheidt deze af, zodat hij minder opvalt tussen zijn prooien, de wolluizen.

Natuurlijke bestrijder

De larve van dwergkapoentjes worden veel gebruikt in de glas en tuinbouw als natuurlijke bestrijder van de wolluis. Met name de relatief grote soort  Cryptolaemus montrouzieri.  Dit kapoentje is ingevoerd vanuit Australië en kan in zijn leven als larve wel 250 wolluizen opeten.
Cryptolaemus montrouzieri

© Fotograaf Hennepen maakte deze foto van Cryptolaemus montrouzieri in een vlindertuin.

Meer over:

gaasvlieg, larve
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Katinkal
Katinkal17 jul. 2017 - 22:29

Bijzonder interessant

VroegeVogels
VroegeVogels17 jul. 2017 - 11:54

Het gaat inderdaad om de larve van een lieveheersbeestje. Excuses voor de fout. We hebben het artikeltje aangepast. Dank aan de bezoekers Laurens van der Linde, Pudding4brains en Hennepen. Vriendelijke groet, Webredactie Vroege Vogels.

euroblinkie
euroblinkie16 jul. 2017 - 12:49

de larve van Jancograve is NIET de larve van een Gaasjes vlieg maar van een Lieveheersbeestje Cryptolaemus montrouzieri wordt gebruikt tegen insecten in de kassen

Patricia Duits
Patricia Duits16 jul. 2017 - 7:29

mooi verhaal en interessant om te weten thanks.

Marcella Andries
Marcella Andries13 jul. 2017 - 15:45

Nog nooit gezien leer hier veel van bedankt vroege vogels 

Anke van der Graaf
Anke van der Graaf13 jul. 2017 - 14:37

Leuk om elke keer weer wat te leren .had dit nog nooit gezien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.