Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wolf gespot in Amersfoort

  •  
07-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
799 keer bekeken
  •  
Wolf

© Pixabay

Er is een wolf gespot in de bebouwde kom van Amersfoort. Op de beelden is te zien hoe het dier over de weg rent. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in 2015 dat er een in een stad is gemeld.

De afgelopen dagen kwamen er meerdere meldingen binnen op het Wolvenmeldpunt, waaronder een aantal onzekere. Het is niet uitgesloten dat de meldingen over hetzelfde dier gaan.

Op zoek naar geschikt leefgebied

De wolf gedraagt zich op de beelden normaal, aldus de Zoogdiervereniging. “Wanneer een jonge wolf het territorium van zijn ouders verlaat en op zoek gaat naar een eigen leefgebied, komt hij daarbij in onbekend gebied. Vaak is dat agrarisch gebied, en een enkele keer wordt een wolf in de bebouwde kom gefotografeerd. Daarbij wordt hij regelmatig verstoord”, stelt de organisatie. “Het dier blijft doorlopen tot hij geschikt leefgebied heeft gevonden.”

De wolf lijkt onderweg ook gejaagd en gegeten te hebben. Er is een ree gevonden die ten prooi is gevallen aan de wolf. Een DNA test kan helpen om te achterhalen wat voor wolf het is en waar hij vandaan komt.

Wolven in Nederland

Het is niet de eerste keer dat er een melding van een wolf in de provincie Utrecht wordt gedaan. In 2018 liep er een wolf rond in het gebied rondom de Veluwe. Een andere wolf liep die zomer waarschijnlijk ook door de provincie, maar is toen niet gesignaleerd. Wel werd hij toen in Flevoland en in Geldermalsen gezien. De wolf, bekend onder de naam August, heeft zich nu in Vlaanderen gesettled.

Gedrag van de wolf

Omdat wolven schuwe dieren zijn, vermijden ze mensen over het algemeen. Als ze zich niet bedreigd voelen, vormen ze ook geen bedreiging voor de mens. Zwervende wolven, op zoek naar een territorium, trekken soms bebouwd gebied in. Daar vinden ze echter geen geschikte plek, wegens de nabijheid van mensen. Daarom blijven ze doorlopen.

Als je een wolf tegenkomt in Nederland, houdt dan afstand en blijf kalm. Loop de wolf niet achterna en voer het dier ook niet. Wanneer een wolf de associatie maakt tussen mens en voedsel, zullen ze te vertrouwd raken en mensen minder schuwen.

Meer over:

utrecht, wolf,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar