Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Woensdag demonstratie tegen kernenergie

15 mrt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
kernenergie_kernreactor_ker_03.jpg
De aardbeving in Japan van afgelopen vrijdag heeft desastreuze gevolgen voor steden en dorpen aan de Japanse oostkust. Duizenden mensen stierven onder instortende gebouwen en in de verwoestende tsunami. Ons medeleven gaat uit naar de getroffenen. Als inwoners van Zeeland, met de watersnoodramp in ons achterhoofd, zaten we vrijdag verslagen rond de tafel tijdens onze reeds geplande vergadering. De leden van actiegroep "Borssele 2 Nee" kunnen slechts de ontwikkelingen rond de kernreactoren die in het getroffen gebied liggen, bij houden.
De gevolgen van de meervoudige ramp zijn nu nog niet te overzien, maar drukken ons wel met de neus op de feiten: Kerncentrales zijn niet veilig. Ook niet in een hoog technologisch land als Japan. Natuurkrachten blijken altijd te sterk en de mens is niet onfeilbaar.
Door de beving en de daaropvolgende tsunami is de koeling van een aantal kernreactoren in Japan uitgevallen. Hierdoor dreigen meltdowns, waarbij radioactiviteit, uranium en misschien zelfs plutonium kunnen vrijkomen. Meer dan 170 duizend mensen zijn al geëvacueerd.
Milieu-groeperingen in Japan reageren geschokt en hebben opgeroepen om wereldwijd protesten te organiseren tegen kernenergie. Zo gaan maandag in Duitsland duizenden mensen de straat op.
In Nederland wordt ook gehoor gegeven aan de oproep uit Japan, en wordt een demonstratie georganiseerd tegen kernenergie.
De actiegroepen WISE en Zeeuws Comité Borssele 2 Nee organiseren een protestmars uit solidariteit met Japan.
Aankomende woensdag, 16 maart, vanaf 12.30 verzamelen de deelnemers zich op het NS-station van Middelburg. Vanaf daar een  protesttocht onder andere langs het kantoor van energiebedrijf Delta gaan. Delte is de exploitant van kerncentrale Borssle en heeft  het voornemen heeft om een of meerdere nieuwe kerncentrales te bouwen.
De organisatie verzoekt om bij eventuele spanddoeken rekening te houden met de getroffenen in Japan.
Woordvoerder Petroesjka Sterk: “We doen een dringende oproep aan Delta om af te zien van de bouw van nieuwe kerncentrales. Laat de ramp in Japan  er dan in elk geval toe leiden dat we definitief afscheid nemen van  het idee dat kernenergie veilig en betrouwbaar is.”
Bron: www.borssele2nee.nl

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.