Vroege Vogels

WNF: Eénderde minder CO2 is mogelijk

  •  
25-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_147795.jpg
Het Wereld Natuur Fonds stelt dat Europa eenderde van haar CO2-uitstoot kan beperken in 2020. De revolutionaire daling is mogelijk als de Europese Unie flink meer energie bespaart. Ook moeten er veel meer windmolens en andere alternatieve energiebronnen komen. Dat moet de opwarming van de aarde helpen beperken tot 2 graden.
,,Een klimaatvriendelijker Europa heeft veel voordelen'', aldus het WNF. ,,Zoals minder afhankelijkheid van buitenlandse olie, minder luchtvervuiling, betere gezondheid en meer banen in hernieuwbare energiewinning.''
Het WNF publiceerde maandag een rapport met mogelijkheden. Huishoudens kunnen tot eenvijfde van hun energie besparen door betere verwarming en zuiniger apparaten. De energiebedrijven moeten flink meer windmolens bouwen. Ook warmte uit afvalverbranding en waterkracht bieden veel kansen.
Het WNF wil dat de EU daarvoor stevige maatregelen neemt. Het moet de EU-landen gaan verplichten tot energiebesparing. Ook moet energie van windmolens en warmtekracht fiscaal en juridisch steun krijgen.
Ruim honderd landen vergaderen binnenkort in Montreal over de uitstoot van broeikasgassen. Ze zoeken naar een vervolg op het zogeheten Kyoto-verdrag, dat de landen tot beperking verplicht.
Europa is daarbij relatief succesvol. De VS doet niet mee met het Kyotoverdrag en meldt een toename van de CO2-uitstoot met 14 procent vergeleken met 1990. De EU heeft al gezegd in een nieuw verdrag de VS te willen overhalen mee te doen.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.