Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF zeer bezorgd over Japanse houding

  •  
22-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1760.jpg
Het Wereld Natuur Fonds heeft zeer bezorgd gereageerd op de aankondiging van Japan om door te gaan met zijn omstreden wetenschappelijke-vangstprogramma. Vandaag wees in Korea een meerderheid van de landen van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) het Japanse voorstel af om deze vangsten te mogen uitbreiden. Maar Japan heeft al aangekondigd gewoon door te zullen gaan. Dit betekent dat Japan in de nabije toekomst de wetenschappelijke vangsten zal uitbreiden naar meer dan 800 dieren, waaronder 50 bedreigde vinvissen en 50 kwetsbare bultruggen.
“We zien de veroordeling van het Japanse onderzoek als een morele overwinning, maar ik ben ook erg bezorgd”, aldus Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds in een eerste reactie. “We hebben altijd sterk geageerd tegen deze vorm van jacht, omdat het nutteloos is en volstrekt uit de tijd. Maar wat heb je aan een resolutie die niet bindend is? Het is onvoorstelbaar dat Japan straks op bedreigde walvissen gaat jagen en dat eigenlijk niemand daar op dit moment iets tegen kan doen”.
Volgens het Wereld Natuur Fonds kan een situatie ontstaan waarbij in bepaalde delen van de wereld landen walvistoerisme stimuleren, terwijl Japan tegelijkertijd in dezelfde wateren op diezelfde walvissen jaagt. Van den Top maakt zich ook grote zorgen over de aankondiging van Japan om volgend jaar met meer landen die pro-walvisvangst zijn, naar de IWC te komen. “Het is het dringend nodig dat de IWC wordt opgevormd tot een echte natuurbeschermingsorganisatie voor de walvis”.
Onlangs bracht het Wereld Natuur Fonds een rapport uit over de wetenschappelijke walvisvangst door Japan. Volgens het WNF is het helemaal niet nodig om walvissen te doden om ze te bestuderen. “Het is een fabeltje dat walvissen moeten worden gedood voor onderzoek. Het is gewoon pure business”, aldus Van den Top. Volgens het WNF-rapport zijn er veel betere alternatieven om walvissen te bestuderen. Tegenwoordig is het gebruikelijk om bij walvissen kleine stukjes weefsel weg te nemen. Deze biopsies zijn pijnloos, leveren veel meer betrouwbare informatie op en kunnen gedurende vele jaren worden herhaald, omdat de walvis niet wordt gedood. Andere goede onderzoeksmethodes zijn fotoherkenning en radiotracking.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.