Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF wil leefgebieden walvissen beschermen

  •  
19-06-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bultrug_01.jpg
Walvissen hebben het steeds moeilijker bij Antarctica, omdat de Zuidpoolzee door de klimaatverandering steeds minder voedsel biedt en het leefgebied steeds kleiner wordt.
Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag heeft uitgebracht kort voor maandag in Chili de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) begint. Volgens het WNF geeft dit rapport aan dat het niet alleen nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, maar dat ook andere bedreigingen als de walvisjacht door Japan, Noorwegen, IJsland moeten worden aangepakt.
Het WNF wil dan ook dat de IWC de ,,meest kritieke leefgebieden van walvissen'' gaat beschermen en ook werk maakt van de bescherming van dolfijnen en bruinvissen.
Volgens de onderzoekers zal over veertig jaar tot 30 procent van het ijs in de belangrijkste leefgebieden voor walvissen rond de Zuidpool zijn verdwenen. Daardoor verdwijnt ook de krill, een garnaalachtig zeediertje dat overwintert onder het ijs en 's zomers als voedsel voor de walvissen dient. Vooral de zuidelijke dwergvinvis, blauwe vinvis en bultrug worden hierdoor bedreigd. ,,De bultrug is zich nog maar net aan het herstellen nadat ze bijna was uitgeroeid door de commerciële walvisjacht'', aldus het WNF.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.