Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF wil gesprek met shell over olieplannen Alaska

  •  
11-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell_logo_02.jpg
Een delegatie van het Wereld Natuur Fonds (WNF), bestaande uit algemeen directeur Johan van de Gronden van het WNF in Nederland en Neil Hamilton, directeur van het Internationale Arctisch Programma van het WNF, willen zo snel mogelijk in gesprek met de top van Shell Nederland. Aanleiding is het zeer hoge bod dat Shell heeft gedaan op de rechten om te kunnen boren naar olie en gas in de Chukchi Zee bij Alaska. Wetenschappelijk onderzoek van het WNF wijst uit dat olie een verwoestende uitwerking heeft op het zeer kwetsbare ecosysteem van de Noordpool.
Er is – ondanks veel technisch onderzoek – nog steeds geen afdoende methode gevonden om olie in het Noordpoolgebied op te ruimen. Het WNF-rapport Oil Spill Response Challenges in Arctic Waters wijst uit dat door de extreme temperaturen, het gebrek aan daglicht, de golfslag en het drijfijs, alle bestaande schoonmaaktechnieken falen. Al bij kleine lekkages onstaat onherstelbare schade aan het ecosysteem. Een ongeluk waarbij een substantiële hoeveelheid olie in het water terecht komt, heeft een verwoestend effect op alles wat er leeft. Als Shell de mogelijkheden onderzoekt om de laatste oliereserves op aarde daadwerkelijk te winnen, neemt het bedrijf willens en weten het risico om een onherstelbare en verwoestende erfenis achter te laten.
Shell is de hoogste bieder op de exploratierechten in het Amerikaanse deel van de Chukchi Zee. Dat is het leefgebied van één van de twee Amerikaanse populaties van de ijsbeer (naar schatting 2000 dieren.). Het voortbestaan van de ijsbeer wordt ernstig bedreigd: onderzoek van het wetenschappelijk instituut US Geological Survey wijst uit dat in 2050 tweederde van alle ijsberen verdwenen zal zijn. Ook herbergt het gebied een rijke biodiversiteit aan vis, zeevogels en zeezoogdieren.
Het Wereld Natuur Fonds wil Shell informeren over de enorme risico’s van proefboringen en op termijn olieboringen in Arctisch gebied. Ook wil het WNF van de oliemaatschappij horen hoe zij denkt de risico’s te ondervangen. Het WNF vraagt Shell alle activiteiten die kunnen leiden tot mogelijke olielekkkage op te schorten totdat er afdoende technische middelen zijn gevonden om olie in poolwateren op te ruimen.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.