WNF vraagt Europa aalbeheersplan af te keuren
• 27-04-2009
• leestijd 2 minuten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft vrijdag 24 april samen met vijf andere organisaties een brief naar eurocommissaris Joe Borg van Visserij gestuurd. In de brief vraagt het WNF samen met onder meer Stichting de Noordzee en Sportvisserij Nederland het Nederlandse aalbeheersplan te verwerpen. Volgens het WNF is het plan onvoldoende ambitieus om de paling voor uitsterven te behoeden.
Na aandringen van de Tweede Kamer wijzigde minister Verburg van Landbouw eind maart het aalbeheersplan. De minister had een vangstverbod van een maand (oktober) voorgesteld, maar de Tweede Kamer stak een stokje voor die plannen. In plaats daarvan mogen vissers door blijven vissen, maar moeten ze jaarlijks 157 ton geslachtsrijpe aal (schieraal) uitzetten. Het WNF zegt in de brief aan Borg dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het uitzetten van paling de vis ook echt helpt.
Het WNF wil de komende vier jaar een vangstverbod voor de periode van augustus tot december. Daarmee krijgt de palingvisserij de kans om te saneren. In de jaren erna zou de vangst helemaal stilgelegd moeten worden, totdat de hoeveelheid volwassen paling terug is op het gezonde niveau van 1980. Alleen dan maakt de soort kans te overleven.
De paling, die zowel in zoet als zout water kan leven, heeft een opmerkelijke levenscyclus. De volwassen dieren ondernemen een lange tocht naar de Sargassozee ten westen van de Atlantische Oceaan om te paaien. Na het paaien sterven de volwassen dieren. De larven drijven gedurende bijna drie jaar met de stroom mee richting Europa. Ze trekken rivieren op en groeien verder op in zoet water.
Bron: WNF