Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF voorzichtig positief over visserijquota

  •  
23-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kabeljauwvissers_01.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is voorzichtig positief over de uitkomst van de Visserijraad in Brussel, waar de vangstquota voor 2009 zijn vastgesteld.
Tevredenheid is er met betrekking tot de vangstquota voor schol en tong, omdat deze overeenkomen met wat de wetenschappers van de International Council for Exploration of the Seas (ICES) hadden geadviseerd. Dat het verantwoord is om het quotum voor schol en tong licht te verhogen, komt volgens het WNF, omdat het weer wat beter gaat met deze platvisbestanden. “Dit is de winst van het herstelplan dat in werking is”, aldus Carel Drijver, hoofd Oceanen en Kusten van het WNF. “We moeten echter niet te vroeg juichen, er gaat nog steeds te veel jonge schol dood overboord en ook de tong is nog niet voldoende hersteld. Het is van belang dat de vissers zich strikt aan de afspraken van het beheerplan voor de platvis blijven houden, alleen dan kan het lichte herstel zich doorzetten.”
Kabeljauw
Zorg blijft er bij het WNF over het kabeljauwbestand, omdat het quotum is verhoogd met 30 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de biologen een 0-quotum hadden geadviseerd. Vorig jaar had de ICES ook al voorgesteld met de kabeljauwvangst in de Noordzee te stoppen. De EU staat voor 2009 toch een hogere vangst toe onder voorwaarde dat de discards van kabeljauw sterk worden teruggedrongen. Discards is de vis die stervend of dood overboord wordt gegooid, omdat de vissers hem niet willen aanlanden. Dit kan zijn omdat de vis te klein is of omdat het quotum al vol is.
De EU heeft beloofd de discards terug te dringen door selectief vistuig te gebruiken, zoals visnetten met grotere mazen waaruit de jonge vis kan ontsnappen. Ook wordt het verboden om kabeljauw die groot genoeg is om aan te landen nog langer overboord te gooien.Volgens Drijver is het van belang dat de vissers zich goed houden aan de afspraak om het teruggooien van vis te beperken, zeker nu de Visserijraad toch weer een quotum heeft toegewezen. Uiteindelijk zal de visserij er baat bij hebben dat er een totaalverbod op discards komt. De EU heeft beloofd hieraan te gaan werken en dit uiterlijk in 2012 te laten ingaan.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.