Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: Vietnam moet meer doen aan handel neushoornhoorn

  •  
21-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
witte_neushoorn_14425.jpg
Vietnam moet meer doen om de illegale handel in neushoornhoorn in te dammen. Dat zegt het WNF samen met onderzoeksbureau TRAFFIC aan de vooravond van Wereld Neushoorn Dag, aanstaande zaterdag. Omdat aan hoorn van de neushoorn medicinale krachten worden toegeschreven, is het met name in Vietnam heel populair.
Om aan de hoorn te komen worden honderden neushoorns per jaar afgemaakt. Alleen al dit jaar zijn er in Zuid-Afrika bijna 400 neushoorns gestroopt. WWF Vietnam heeft deze week regeringsvertegenwoordigers uit Zuid-Afrika, Amerika en Vietnam en medicijnexperts samengebracht om over het neushoornprobleem te praten.
De Vietnamese regering lijkt zich bewust van hun verantwoordelijkheid. Tijdens de bijeenkomst zei een hoge ambtenaar van het Ministerie van Landbouw dat het uitsterven van de neushoorn in Vietnam in 2010 een grote les is geweest. Sindsdien wordt, volgens de ambtenaar, de wet beter gehandhaafd en wordt de bevolking bewust gemaakt van de neushoornjacht.
Zuid-Afrika
De meeste neushoorns leven in Zuid-Afrika. Dat land maakte deze week bekend nog meer te willen gaan doen voor de bescherming van de neushoorn. Zo wil het land onderzoekers ondersteunen om forensisch materiaal te verzamelen voor onderzoek en wordt de bevolking aangemoedigd te helpen bij de bescherming van neushoorns.
Neushoornhoorn bestaat uit dezelfde stof als bijvoorbeeld mensennagels en het is dus een mythe dat het medicinale werking zou hebben. Zuid-Afrika heeft al een tijdje plannen om de vraag naar hoorn in Azië te verminderen. Het WNF wil dat afspraken hierover tussen Zuid-Afrika en Vietnam officieel gemaakt worden, zodat ze woorden in daden om kunnen zetten.
Wereld Neushoorn Dag
Wereld Neushoorn Dag is in 2010 door WWF Zuid-Afrika in het leven geroepen met als doel het lot van de neushoorn onder de aandacht te brengen. Wereldwijd leven nog 25.000 neushoorns. Veertig jaar geleden waren dat er nog meer dan 100.000. In Zuid-Afrika leven de witte en zwarte neushoorn en mede dankzij het WNF groeit hun aantal weer, ondanks de stroperij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.