Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: tonnen tonijn illegaal op de markt

  •  
31-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Er wordt vermoedelijk nog altijd massaal illegaal gehandeld in de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn. Het Wereld Natuur Fonds ontdekte dat tussen 2000 en 2010 duizenden tonnen tonijn vanuit het mediterrane gebied stiekem werden verkocht aan Panama. Het Zuid-Amerikaanse land verkocht veel van de vis op zijn beurt weer door aan het tonijnminnende Japan.
Zweem van illegaliteit
Het WNF heeft geen aanwijzingen dat de handel ,,die is omgeven met een zweem van illegaliteit'', nu stilligt, zei een woordvoerder woensdag. De handel in de tonijn werd niet gemeld bij de organisatie die toeziet op de tonijnstand. In totaal werd in 10 jaar 18.704 ton tonijn uit de zee gevist en illegaal verhandeld. De meeste clandestiene handel vond plaats in 2003 en 2004.
Ook in Nederland
De meeste tonijn werd via mediterrane landen als Spanje, Italië, Marokko, Tunesië en Turkije geëxporteerd naar Panama. Ook Nederland is betrokken bij illegale handel in de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn. In 2010 verkocht Nederland 900 kilo blauwvintonijn van elders stiekem aan Panama. Nederland heeft hiermee slechts een kleine rol in de tonijnhandel, aldus het WNF.
Het WNF dringt aan op nader onderzoek om de illegale activiteiten in kaart te brengen en terug te dringen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.